Geïntegreerd warmtepompsysteem bakoven

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de huidige situatie worden aardappelfrites voorgebakken in een bakoven die verwarmd wordt met stoom. De stoom die hiervoor nodig is, wordt opgewekt met gasgestookte stoomketel, WKK of een elektrische boiler. Om de stoom CO2 neutraal op te wekken, kan de stoomopwekking geëlektrificeerd worden met elektriciteit gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen. Door een E-Boiler in te zetten, wordt er stoom geproduceerd door elektriciteit 1 op 1 in te zetten voor warmte. Een stoomwarmtepomp kan naar verwachting 2 tot 3 maal efficiënter stoom maken dan een e-boiler. Deze warmtepompen zijn in het laatste stadium van ontwikkeling en staan aan de vooravond van veldtesten. Aviko gaat onderzoeken of een veldtest passend is om stoom op te wekken vanuit een restwarmtebron van 50°C naar stoom met een temperatuur van 200°C voor de bakoven.

Doelstelling
Het doel van de haalbaarheidsstudie is het onderzoeken en analyseren van de haalbaarheid van een concept voor een energiezuiniger bakproces van aardappelfrites door de inzet van een hoog temperatuur warmtepomp. Het concept moet een betrouwbaar en economisch rendabele hoog temperatuur warmtepomp zijn die veel energiezuiniger is dan de huidig toegepaste technieken en CO2 neutraal is. Dit concept moet geïntegreerd kunnen worden in het bestaande proces en moet uitmonden in een betrouwbare installatie, om op deze wijze het bakproces van aardappelfrites maximaal te verduurzamen. Aan het eind van het project kan een weloverwogen besluit worden genomen of door wordt gegaan met het pilot project en is helder wat de concrete kans van slagen is.

Resultaat
Maximaal efficiënt gebruik van elektriciteit draagt bij aan de versnelling van de energietransitie en de beheersbaarheid van netcongestie problemen/beperking transportcapaciteit elektriciteitsnet.