Geen vuiltje aan de lucht

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Luchtkwaliteit heeft prominente aandacht gekregen vanwege de negatieve impact op de volksgezondheid. De industriële sector in Nederland stoot een significante hoeveelheid schadelijke stoffen uit. Naast broeikasgassen worden vluchtige organische stoffen (VOS), stikstofoxides (NOx) en fijnstof (PM10 en PM2,5) uitgestoten. De regels voor luchtkwaliteit, beschreven in de Wet milieubeheer, zorgen ervoor dat uitbreidingen van infrastructuur en industrie aan strenge eisen moeten voldoen om plaats te mogen vinden. Hiervoor zijn luchtzuiveringsinstallaties van vitaal belang, waarvoor een aantal technologieën bestaan. Het specifieke industriële proces en de onzuiverheden die hierbij worden uitgestoten, bepalen onder andere welke technologie het meest geschikt is. Echter, sommige industrieën hebben nog geen passende luchtzuiveringsinstallaties, omdat de condities in het gas dat zij uitstoten, bijvoorbeeld concentraties, debiet en temperatuur, zodanig zijn dat huidige technologieën niet werken. Luper voorziet kansen om ook deze industrieën, die momenteel nog geen passende luchtzuiveringsinstallatie hebben, te voorzien van een technologie.

Doelstelling
Doel van dit project is het onderzoeken van de technische en economische haalbaarheid van de ontwikkeling van Luper's luchtzuiveringstechnologie, ter voorbereiding op een vervolgtraject waarin deze technologie daadwerkelijk toegepast zal worden in een industriële omgeving.

Korte omschrijving
Binnen deze studie zullen de technische en economische haalbaarheidsvragen beantwoord worden middels deskresearch, literatuuronderzoek, marktonderzoek en risicoanalyses. De beantwoording van deze vragen zal dienen als onderbouwing voor de besluitvorming of een vervolgtraject, waarin de technologie wordt geïmplementeerd, wordt doorgezet.

Resultaat
Het resultaat van deze studie is een overzicht waarin de kosten en baten, financiële lasten en marktpotentie in kaart zijn gebracht. Dit overzicht zal leiden tot een technisch en economisch plan voor de ontwikkeling van een prototype luchtzuiveringsinstallatie, waarmee tot wel 50.000 m3 lucht per uur kan worden gereinigd. De potentiële CO2-eq-emissiereductie van een installatie komt daarmee neer op 3.600 ton CO2/jaar. Het CO2-emissiereducerende potentieel van deze technologie kan bij opschaling op korte termijn (2028) verder oplopen tot 40.000 ton CO2 per jaar.