Geconcentreerde zonthermie en opslag in Nederland < 120C (GZO 120)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De missie van Suncom Energy is om de energievoorziening van de wereld te verduurzamen en te de-carboniseren. Om dit te bereiken heeft Suncom hoog efficiënte kleinschalige CSP (concentrated solar power) technologie ontwikkeld en gepatenteerd. Dit gecombineerd met een warmteopslag stelt Suncom in staat om 24/7 duurzame warmte en elektriciteit te leveren. Dit stelt Suncom in staat om gedecentraliseerd energie te leveren direct afgestemd op de warmtevraag van de klant. In Nederland ligt de focus op het leveren van 24/7 hernieuwbare warmte. Dit omhelst 50% van het totale Nederlandse primaire energieverbruik. Suncom richt zich op de landbouw en industrie sector. Hier is de vraag naar 24/7 hernieuwbare warmte explosief toegenomen door de stijgende gasprijzen. Kalverhouderij Adriaans ondervindt momenteel dezelfde uitdagingen (hogere energieprijzen). Adriaans heeft een continue warmtevraag voor het maken van melk ten behoeve van haar kalveren. Dit project stelt Adriaans in staat om de energiekosten, CO2- en stikstofoxiden uitstoot te reduceren. Tegelijkertijd, geeft het Suncom de mogelijkheid om in een operationele omgeving haar systeem te demonstreren.

Doelstelling
Het doel voor Suncom is om in een operationele omgeving te demonstreren dat haar systeem 24/7 hernieuwbare warmte kan leveren tegen lagere kosten dan alternatieve technieken met een minimale CO2 footprint. Daarnaast dient dit RVO HER+ project ook om de afronding en kwalificatie van de gepatenteerde CSP module TRL7 en TRL 8 te kunnen bewerkstelligen. Het TRL6 niveau van de CSP module met parabolische troggen is afgerond bij het gerenommeerde Spaanse instituut Plataforma Solar de Almeria (PSA). Het doel van samenwerkingspartner Adriaans is om de energiekosten, CO2- en stikstofoxiden uitstoot te reduceren. Drie kippenboeren, elf bollentelers en een limonadefabriek hebben sterke interesse om hun warmtevraag met Suncom's systeem in te vullen na het behalen van de resultaten van dit project. Daarom dient dit project ook als katalysator om andere Nederlandse bedrijven hun warmtevraag te verduurzamen en tegelijkertijd hun kosten te reduceren. Dit resulteert in de mogelijkheid voor de overheid om met behulp van een kosten efficiëntere manier de CO2 uitstoot in 2030 te reduceren.

Korte omschrijving
Het demonstreren, afronden en kwalificeren van Suncom's product voor het behalen van TRL 7 en 8 is opgesplitst in 2 projectfases: a) Pre-Productie en Systeem Realisatie van april tot en met december 2023 b) Systeem Analyse & Optimalisatie van januari 2024 tot en met december 2024 De pre-productie en systeem realisatie is onderverdeeld in 2 werkpakketten, 1) Preproductie (EO) en 2) Systeem demonstratie (Demo). De Systeem Analyse & Optimalisatie bevat één werkpakket met dezelfde benaming en valt onder EO.

Resultaat
Het resultaat van dit project 'Geconcentreerde zonthermie en opslag in Nederland <120° C (GZO 120) is een gedemonstreerde, gekwalificeerde en afgerond geconcentreerd zonthermie systeem dat in staat is om 24/7 hernieuwbare warmte te leveren tegen een competitieve prijs. Voor Adriaans betekent het afgeronde project een reductie van zijn jaarlijkse kosten met 80%, een CO2 reductie van 80% en een reductie van stikstofoxiden door verbranding van 100%. Voor Suncom is het afgeronde project een springplank naar commercialisatie van het systeem in de Nederlandse markt voor het leveren van 24/7 hernieuwbare warmte. Dit project legt de basis voor een succesvolle commercialisatie door de gemeten opbrengsten, de geverifieerde software KPI module voor onder andere onderhoud, geëvalueerde handleidingen en de opgezette supply chain, assemblage en installatie. Geïnteresseerde klanten kunnen hun toekomstig systeem bij Adriaans bezichtigen. GZO 120 biedt de Overheid een kosten efficiënte manier om de CO2 uitstoot in 2030 te reduceren met een minimale extra belasting van het elektriciteitsnet.