Gasloos staal VDL

Gasloos produceren uit staal

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De metaalindustrie is een energie intensieve sector. Voor het vormen en vervaardigen van producten moet het metaal één of meerdere keren verwarmd worden. De metallurgische eigenschappen worden grotendeels in het afkoelproces bepaald, waarvoor het staal nogmaals opgewarmd moet worden. Aardgas of steenkool is de meest gebruikte brandstof. VDL Weweler is marktleider in het vervaardigen van veerarmen. Veerarmen worden specifiek bevestigd op de assen van opleggers en zorgen voor stabiele positionering van de as. In China moeten trailers voor gevaarlijk transport per 1/1/2020 verplicht voorzien zijn van luchtvering en daarmee veerarmen. VDL Weweler is met de huidige techniek niet in staat te concurreren in de groeimarkt Azië. Hiervoor is een nieuwe innovatie nodig. VDL Weweler kan nu een dubbeslag slaan: Innoveren door het opzetten van een toonaangevende duurzame productielijn die tegelijkertijd de concurrentiepositie veiligstelt. Het product wordt veel lichter dan het conventionele Chinese product; lage arbeids- en energiekosten worden gecompenseerd door lagere metaal- en proceskosten. Het product is afgelopen jaren door VDL Weweler en partners ontwikkeld.

Doelstelling
VDL Weweler heeft een nieuwe productielijn ontworpen waarbij de veerarm in een spindelpers gesmeed i.p.v. gewalst wordt. Het staal wordt één keer opgewarmd, gesmeed en afgekoeld. De combinatie van productsamenstelling en de uithardingscurve in vloeibaar zout geeft het unieke ausferitte staal. Energiebesparing wordt gerealiseerd d.m.v. de volgende innovatieve technologieën: 1. Nieuwe staallegering op basis van silicium i.p.v. mangaan 2. Proces standaardisatie: efficiëntie behalen door het opsplitsen van de veerarm in twee delen 3. Het staal wordt slechts één keer opgewarmd 4. Gasverbruik wordt overbodig door het afkoel procedé in vloeibaar zout 5. Gewichtsbesparing van 15 kg per veerarm door de nieuwe manier van smeden en afkoelen.

Korte omschrijving
Het project is onderverdeeld in vijf werkpakketten: 1. Uitwerken definitief ontwerp 2. Pilotfase testserie handgemaakte ausferitte veerarmen 3. Verstrekken opdracht voor nieuwe productielijn op basis van spindelpers 4. Testen nieuwe productielijn en afkoeltechniek (ausferrite harden) 5. Rapportage, monitoring resultaten en kennisoverdracht.

Resultaat
Het resultaat is een nieuw innovatief productieproces voor lichte ausferrite veerarmen. De productielijn wordt gasloos en er wordt substantieel bespaard op energiegebruik en materiaal. Dit resulteert in: - Besparing in de productielijn: 7,3 kton CO2/jaar - Besparing in productie door minder staal gebruik: 12 kton CO2/jaar - Besparing bij de eindgebruiker door lichte veerarm: 11,6 kton CO2/jaar De investering bedraagt €7.391.400. T.o.v. een conventionele lijn is dat een meer investering van €5.036.400. De gevraagde subsidie is €1.510.920.