B4

Gasloos doorverbinden in Hornmeer, tussen bytes, bad, boeken en bloemen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De gemeente Aalsmeer heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Zij streeft in dit kader naar concrete projecten die een opmaat en voorbeeld kunnen zijn voor meer initiatieven. In de wijk Hornmeer gaan de komende jaren een aantal ontwikkelingen (sloop en nieuwbouw) plaatsvinden, reden voor de gemeente om een gebiedsgerichte energievisie te laten opstellen. In deze energievisie is gekeken naar naburige (bestaande/toekomstige) gebruikers van warmte en koude rond het bestaande en binnenkort nog uit te breiden KPN-datacenter. De lage temperatuurrestwarmte / koude behoefte van het datacenter bleek een kans voor vergaande stappen naar klimaatneutraliteit en een gasloze en circulaire economie. De meest interessante partners voor een warmte/koude-uitwisselingsproject bleken het bestaande zwembad met recente aangebouwde sporthal (ESA BV), een bestaand handelsbedrijf in planten (Fertiplant) en het nieuw te bouwen Integraal Kind Centrum (St. Jong Leren met St. Solidoe).

Doelstelling
Het doel van de deelnemende partijen is het demonstreren van een rechtstreekse en continue (24/7) uitwisseling van warmte en koude tussen het KPN datacenter en meerdere gebouwen in de wijk Hornmeer tegen aanvaardbare kosten. Deze gasloze warmte/koude-voorziening draagt bij alle deelnemers bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot ten opzichte van de referentiesituatie. Naast de energetische en financiƫle doelstellingen heeft het project een maatschappelijk doel: consortiumpartners willen een voorbeeld geven hoe op lokale schaal met een gebiedsgerichte benadering en samenwerking concreet invulling kan worden gegeven aan duurzaamheidsdoelstellingen. Dit gasloze warmte/koude-uitwisselingsproject kan als voorbeeldproject dienen van een nieuwe toepassing van horizontale uitwisseling zonder opslag of buffering, die energie bespaart en in het bedrijfsleven in de praktijk wordt gedemonstreerd.

Korte omschrijving
Het project bouwt voort op de bovengenoemde gebiedsgericht energievisie, de door de deelnemers in 2016 uitgevoerde haalbaarheidsstudie en het door hen opgestelde Energieplan d.d. 30 januari 2017. Binnen dit project zal een ondergronds netwerk van kunststof buizen voor de warmte/ koude-uitwisseling voor lage temperatuur warmte en koude worden aanbesteed en aangelegd. Verder zullen de bestaande installaties van de deelnemers worden aangepast aan de andere temperatuurtrajecten dan gebruikelijk bij gasgestookte installaties. In het ontwerp van de installaties voor het nieuwe Integraal Kind Centrum wordt ook al rekening gehouden met de aansluiting op dit netwerk. De deelnemers zullen ook een exploitant zoeken voor het te realiseren uitwisselingsnetwerk. Het DEI project bestaat uit de volgende hoofdactiviteiten: 1. Projectmanagement 2. Vooronderzoek en voorbereidingen 3. Ontwerp 4. Aanleg netwerk 5. Aanleg installaties 6. Kennisdisseminatie

Resultaat
Het resultaat van dit project is tweeledig; aan de ene kant worden installaties in combinatie met een warmte/koude-uitwisselingsnetwerk aangelegd waardoor het mogelijk wordt gemaakt om warmte en koude direct en continue horizontaal uit te wisselen, zonder gebruik van opslagsystemen (zoals WKO-bronnen) en zonder gebruik van gasinstallaties als back up. Anderzijds betreft het resultaat dat met dit demonstratieproject wordt aangetoond dat een dergelijke ketensamenwerking het mogelijk maakt om lokaal (rondom een datacenter) energie te besparen door middel van warmte/koude-uitwisseling en als voorbeeld kan dienen in de markt. Het warmte/koude-uitwisselingsproject Hornmeer is vooralsnog uniek in zijn soort en een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid gestalte kan krijgen wanneer meerdere partijen hun krachten bundelen.