FASR

Full Aesthetic Solar Roof

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
BEAUsolar® wil, samen met uitvoerende MKB-bedrijven, in een eerste proefopstelling demonstreren en uittesten dat volledig geïntegreerde zonne-energie (PV) daken gerealiseerd kunnen worden, die ook bovendien esthetisch, betaalbaar en innovatief zijn. Deze demonstratie is nodig om aan alle betrokken marktpartijen de kwaliteit te tonen, van een product, dat in de experimentele fase zijn kwaliteit reeds heeft bewezen, maar nu door een grootschalige toepassing resultaten kan kenbaar maken aan een groter publiek. Voor deze producten is een groeimarkt. De verwachting is dat er in de periode van 2017 tot en met 2023 20.000 daken gerealiseerd worden. Bij een jaarlijkse besparing van 4.000kWh per woning en een gemiddelde duur van 3,5 jaar (gemiddelde van 2017 tot en met 2023) is de totale besparing van 20.000 woningen: 80.0000.000kWh. Met een levensduur van 30 jaar zal de besparing van deze 20.000 woningen 2.400.000.000kWh. Ook in het buitenland wil men esthetische BIPV producten voor hellende daken toepassen. In de periode van 2017 tot en met 2023 zullen we 5.000 daken gaan realiseren.

Doelstelling
Het doel van het project is om aan te tonen dat de beoogde PV elementen, bevestigd via een innovatieve constructie, goed geïntegreerd kunnen worden in traditionele schuine dakconstructies op woningen, waardoor afdekking door ( keramische) pannen niet meer nodig is. Deze unieke constructie is zowel toepasbaar bij nieuwbouw als renovatie en kan seriematig geprefabriceerd worden voor het realiseren van complete PV daken.

Korte omschrijving
Om een proof of principle vast te kunnen stellen is het afgelopen jaar één pilotwoning gerealiseerd. Daarbij zijn nog een aantal verbeterpunten aan het licht gekomen. In de geplande demonstratie wordt een sterk verbeterd en eenvoudig technisch concept gerealiseerd, dat voor een groter publiek de meerwaarde aantoont van dit type dak: zowel bouwtechnisch, financieel alsook esthetisch. Het samenwerkingsverband gaat met dit project in totaal 25 woningen realiseren, daarna één jaar monitoren om met de bewezen resultaten het product grootschalig uit te rollen. Per gemiddeld dak, oppervlakte 27m², wordt er jaarlijks 4.000kWh opgewekt. In dit project worden 25 daken gerealiseerd. Dus de besparing met dit project is dan jaarlijks 100.000 kWh.

Resultaat
1. Het concept Full Aesthetic Solar Roof is een uitontwikkeld concept, dat voldoet aan de technische eisen, is concurrerend in prijsstelling, bewezen goede rendementen en esthetisch verantwoord 2. Verbetering van de energieopbrengst door maximale benutting van het dakoppervlak, in vergelijking met de gangbare systemen. 3. Een verbeterd natuurlijk ventilatiesysteem onder de PV panelen waardoor het systeem een hogere opbrengst heeft dan de traditioneel aangebrachte panelen. 4. Na montage, monitoring en evaluatie is de aluminium constructie geoptimaliseerd. 5. Het Businessplan is gereed voor verdere commercialisering van het product.