Fruitvoltaics

Fruitvoltaics: Zon en fruit samen op het land

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om maatschappelijk draagvlak te behouden voor grootschalige opwekking van zonne-energie en schaars land effectief in te zetten, is het essentieel om zonnepanelen in te passen in het bestaande landschapsgebruik. Hiervoor zijn slimme oplossingen nodig. Er is op dit moment nog geen oplossing beschikbaar die energieopwekking met PV-panelen combineert met grootschalige, gemechaniseerde teelt van gewassen. In Nederland heeft marktleider GroenLeven FRUITVOLTAICS ontwikkeld. FRUITVOLTAICS combineert de grootschalige opwekking van zonne-energie met fruitteelt. FRUITVOLTAICS vervangt plastic bescherming die momenteel gebruikt wordt in fruitteelt, door een robuustere bescherming met zonnepanelen die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. FRUITVOLTAICS reduceert plastic gebruik, leidt tot mildere temperaturen en vermindert watergebruik. De zonnepanelen zijn deels transparant waardoor er voldoende licht op de gewassen komt terwijl er ook een goed rendement van de elektriciteitsproductie gehaald wordt. FRUITVOLTAICS is een excellent voorbeeld van meervoudig landgebruik en het enige concept dat, op basis van eerdere resultaten met kleinschalige proeven, de stap naar volle schaal kan maken

Doelstelling
Doel van dit project is aan te tonen dat inzet van FRUITVOLTAICS op volle schaal (8,93 ha) van een fruitteelt bedrijf, aantrekkelijk is voor telers. FRUITVOLTAICS zal aantonen dat de totale bedrijfsvoering optimaler kan worden door energieopwekking te combineren met fruitteelt met een aantrekkelijk financieel rendement. Het voorgestelde project zal als voorbeeld voor de fruitteeltsector in Nederland dienen, zodat meer fruittelers voor de techniek kiezen.

Korte omschrijving
Zonnepark Hoof B.V. gaat in dit project FRUITVOLTAICS demonsteren op de tuinderij van Van Hoof in Olland, St. Oedenrode. In het project gaat Zonnepark Hoof B.V: • Meervoudig ruimtegebruik demonsteren door de opwekking van duurzame zonne-energie te combineren met 8.93 ha. frambozenteelt. • De financieel-economische haalbaarheid aantonen. • Aantonen dat de gewassen onder de zonnepanelen in vergelijking met plastic kappen goede opbrengsten opleveren en beter beschermd zijn tegen weersextremen. • Kennis opdoen om fruittelers te informeren over het businessmodel en om het maatschappelijk draagvlak voor grootschalige duurzame zonne-energieopwekking te vergroten.

Resultaat
De directe resultaten van FRUITVOLTAICS zijn: • Meervoudig landgebruik: duurzame energieopwekking en frambozenteelt op 8,93 ha. • Over de projectperiode van 3 jaar 24.9 GWh opwekking van duurzame zonne-energie met een bruto-opbrengst van €1.9 miljoen. • Betere landschappelijke inpassing van zonne-energie met meer maatschappelijk draagvlak. • Kennis en inzichten om de fruitteeltsector te overtuigen van meervoudig landgebruik met FRUITVOLTAICS. Additionele resultaten voor de teler zijn: • 13,4 ton reductie van plastic afval gedurende 5 jaar. • Tot 5% reductie van verlies van gewassen door extreme weersomstandigheden. De overstijgende resultaten van FRUITVOLTAICS zijn: • Opschaling van grootschalige duurzame elektriciteitsproductie met meervoudig grondgebruik in de fruitteelt in Nederland. • Nieuwe mogelijkheden voor de landbouw om te diversifiëren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis en resultaten van het project gaat GroenLeven FRUITVOLTAICS opschalen in de fruitteeltsector in Nederland. FRUITVOLTAICS zal een referentieproject worden voor grootschalige meervoudige energieopwekking in Nederland en daar buiten.