D2PA

From Big Data to Personalised Advice

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Quby is de bedenker en ontwikkelaar van de bekende slimme meter Toon van Eneco. Hiermee kan de gebruiker inzicht krijgen in de aard en hoogte van zijn energiegebruik in de tijd. Toon heeft nog een heleboel andere handige functies, zoals de mogelijkheid om op afstand via een app te worden bediend. Maar wat Toon niet doet, is zijn mening geven over dit energiegebruik. Als het te hoog is, hoe kan het dan worden verlaagd zonder verlies van comfort?

Korte omschrijving
De opvolger van Toon kan bij de buren kijken hoe die het doen. En bij duizenden andere buren. Elke situatie is anders, maar door maar genoeg huishoudens met elkaar te vergelijken, kunnen de servers van Quby een heleboel leren, en dit teruggeven aan de gebruiker. In de vorm van eenvoudige adviezen die meteen kunnen worden opgevolgd. Ook kunnen er adviezen gegeven worden met betrekking tot een investering. Denk aan betere isolatie, zonnecellen, etc. Door huishoudens met elkaar te vergelijken, kan de nieuwe Toon bovendien een redelijke inschatting maken van het besparingspotentieel.

Resultaat
Het is de bedoeling dat op deze manier 5–10% kan worden bespaard op de energierekening. Dit demonstratieproject is erop gericht om deze claims te valideren en tegelijkertijd te onderzoeken hoe de gebruiker het systeem ervaart. Het demonstratieproject zal de vorm aannemen van een 'living lab' van 1000 huishoudens die de nieuwe Toon ontvangen.