FRESHCOOLL

FreshCooll: energie-efficiënte oplossing voor klimaatbeheersing in gebouwen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Oxycom Fresh Air BV is gespecialiseerd in energie-efficiënte koeling en ventilatie van gebouwen. In 2015 heeft Oxycom haar zeer innovatieve hydro chill fin materiaal gepatenteerd op basis waarvan het bedrijf een aantal grensverleggende producten ontwikkelt. Een van deze producten betreft de FreshCooll, een zeer energie-efficiënte modulaire oplossing voor klimaatbeheersing in commerciële en publieke gebouwen op basis van indirecte adiabatische koeling. De FreshCooll (2 patenten) werkt op basis van maximale ventilatie in plaats van luchtcirculatie zoals bij traditionele HVAC-systemen. Maximale ventilatie is van grote waarde voor een gezond binnenklimaat, zoals temeer duidelijk is geworden door de Covid-19 pandemie. De kern van het product wordt gevormd door Oxycell (7 patenten) waarin het hydro chill fin materiaal is toegepast. Alpha-prototypes van de FreshCooll worden sinds 2019 op diverse locaties getest, waarmee de productontwikkeling Technology Readiness Level (TRL) 6 heeft bereikt.

Doelstelling
Het beoogde pilotproject betreft de laatste fase in de ontwikkeling van de FreshCooll zodat het product op de markt gebracht en grootschalig geproduceerd kan worden tegen een concurrerende prijs. Het doel van het pilotproject is om FreshCooll uit te ontwikkelen en te certificeren voor marktintroductie en massaproductie.

Resultaat
De resultaten van het project bestaan uit: 1. Productspecificaties voor een optimale product-market fit; 2. Productontwerp voor massaproductie; 3. Product-certificatie conform vigerende normen; 4. Investeringsplan voor massaproductie en promotie van FreshCooll.