Food grade eiwitten

Food grade eiwitten uit pluimvee en schapen huiden

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Vlees wordt geproduceerd met een aanzienlijk milieu beslag. In de afvalstroom die gepaard gaat met de productie van dierlijke eiwitten geschikt voor menselijke consumptie zitten veel waardevolle eiwitten die op dit moment niet hun weg vinden naar de voedingsmiddelen sector maar gebruikt worden voor allerlei laagwaardige toepassingen zoals meststoffen of diervoeding. DCP produceert hoogwaardige en functionele eiwitten uit dierlijke bijproducten voor de voedingsmiddelen industrie. DCP heeft een brede focus binnen deze industrie; van diervoeding tot ingrediënten in de humane voeding en proteïnen.

Doelstelling
In dit project investeert DCP in een productielijn waarbij pluimvee en schapen huiden industrieel verwerkt worden tot hoogwaardige eiwitbronnen voor menselijke consumptie met toepassingen zowel in de food als pharma-sector. Hierbij wordt gekozen voor een milde procesmethode met een zeer laag energiegebruik en de consumptie van CO2. Het project draagt daarmee bij aan meerdere thema's: • energie-efficiëntie • recycling en hergebruik van afval • overige CO2-reducerende maatregelen De investering heeft zich bewezen in meerdere vergelijkbare projecten in de Nederlandse industrie. De terugverdientijd van de investering bedraagt zonder subsidie circa 8 jaar.

Korte omschrijving
Binnen het project wordt geïnvesteerd in een productieproces op industriële schaal, dat vanwege een aantal specifieke kenmerken een aanzienlijke CO2 besparing oplevert. Het project kent 3 fasen: • Fase 1: Procesontwerp • Fase 2: Detailengineering proces • Fase 3: Bouw en realisatie proces De bewaking van de algehele projectvoortgang, zowel inhoudelijke als qua tijdpad en milestones wordt geborgd in de vorm van een periodiek (technisch-inhoudelijk) projectoverleg met het specifiek voor dit project te vormen projectteam.

Resultaat
Het resultaat van het project vormt een werkend industrieel proces, met een geplande productie van 3.000 MT aan eindproduct. De beoogde productielijn is zodanig opgezet dat er bij volle productie 2.600 MT CO2 in het productieproces geïnjecteerd kan worden, wat reageert tot andere stoffen waarmee de CO2 verdwijnt. Doordat het productieproces op lage temperatuur plaats vindt, zal er ten opzichte van traditionele productieprocessen op jaarbasis minimaal 928.000 M3 gas worden bespaard. Deze keuzen resulteren in een totale besparing van 4.252 MT CO2 per jaar met zich mee brengt.