Fluisterbox

Fluisterbox, een modulair opgebouwde geluid reducerende omkasting voor buitenunits van warmtepompen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Warmtepompen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Het is echter bekend dat warmtepompen tot geluidsoverlast kunnen leiden. Tevens verminderen (de buitenunits van) warmtepompen het esthetische aanzicht van een woning. Een lucht-water warmtepomp produceert bij piekbelasting ca. 60 dB(A) aan geluid. Per 1 april 2021 zijn nieuwe geluidseisen gesteld en mogen deze installaties niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren. Dit betekent dat de installatie op voldoende afstand van de buren moet worden geplaatst of moet worden afgeschermd zodat de 40dB niet worden overschreden. Dit laatste kan middels een geluid reducerende omkasting. Er zijn reeds geluid reducerende omkastingen beschikbaar, echter deze zijn duur of leveren nauwelijks geluidsreductie. Er is behoefte aan een geluid reducerende omkasting die voorziet in significante geluidsreductie, modulair is opgebouwd zodat het voor alle soorten en maten buitenunits toegepast kan worden, het esthetisch aanzicht verbetert en goedkoper is dan huidige geluid reducerende omkastingen. In dit project wordt de Fluisterbox, een geluid reducerende omkasting, ontwikkelt en getest.

Doelstelling
Doel van het project is om een betaalbare geluidsomkasting te ontwikkelen voor warmtepompen en airco's in binnenstedelijk gebied. De geluidsreductie dient significant te zijn en het rendement van de warmtepompen en airco's dient vergelijkbaar te blijven. Daarnaast dient het esthetisch aanzicht van een woning te worden verbeterd.

Korte omschrijving
In dit project worden de specificaties van de Fluisterbox opgesteld en het ontwerp opgesteld. Dit is een iteratief proces dat wordt uitgevoerd in nauw overleg tussen ontwikkelaar, ontwerper, producent en eindgebruiker. Vervolgens worden een tweetal prototypes gemaakt. Eén voor een platdak bevestiging en een voor een muurbevestiging. De twee prototypes worden in dit werkpakket getest op de volgende zaken: - Gerealiseerde geluidsreductie - Rendement warmtepomp - Installatiesnelheid/-gemak In de testen zullen een referentiesituatie (buitenunit zonder geluid reducerende omkasting) worden vergeleken met een situatie met geluid reducerende omkasting. Januari 2022 2 De specificaties van het ontwerp en het ontwerp zelf worden aangepast naar aanleiding van de meetresultaten. Indien het totaal pakket aan geluidsreductie, esthetica en kosten beter is dan concurrerende producten, dan wordt verder gegaan. Er worden 20 pilot installaties gerealiseerd om praktijk ervaring qua maatvoering, bevestiging, geluidsproductie, luchtdebiet, etc. met veel verschillende type warmtepompen. Dit met als doel om het ontwerp nog verder te verbeteren.

Resultaat
Dit project levert een geoptimaliseerde geluid reducerende omkasting waarvan het functioneren in de praktijk is aangetoond. Na dit project is de geluid reducerende omkasting gereed om in productie te worden genomen. Deze omkasting zal geluidsreductie en een mooie afwerking van warmtepompen financieel haalbaar maken. Hierdoor wordt de drempel voor consumenten verlaagd om over te stappen op een duurzame verwarming in de vorm van een (hybride) warmtepomp. Dit resulteert in een snellere energietransitie en een fijner leefklimaat in de bebouwde omgeving.