Flexiliser

Flexiliser

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Verduurzaming van zowel onze energie- als voedselvoorziening is urgent. Het elektriciteitsnet raakt overbelast, zowel productiemodellen als energieprijzen voor huishouden en ondernemers staan onder druk door stijgende gasprijzen, en er is een overschot aan schadelijke stikstofuitstoot in onze agrarische systemen. In toenemende mate. Wij willen een circulair systeem onderzoeken dat kan bijdragen aan deze urgente problemen. Allereerst dient het net wegens de elektrificatie van de energievoorziening flexibeler te worden. Alleen de piekbelasting verhogen is onwenselijk, dit behoeft alternatieven. Ten tweede zullen bedrijven hogere gasprijzen verdisconteren in consumentenprijzen, met alle gevolgen van dien. Ook ligt de prijs van kunstmest historisch hoog en zijn meerdere fabrieken gesloten door hoge gasprijzen, waardoor voedselprijzen stijgen. Er is nu dus zowel een economisch, ecologisch als sociaal belang om de kunstmestproductie anders vorm te geven.

Doelstelling
Flexiliser beoogt verduurzaming te koppelen aan de betaalbaar- en betrouwbaarheid van de energie- en voedselproductie. Doel van de haalbaarheidsstudie is om volledig klaar en overtuigd te zijn dat we Flexiliser kunnen testen, omdat er voldoende operationeel en financieel vertrouwen is voor een pilot. Wij voorzien een grote meerwaarde voor Flexiliser, en willen de kansen en risico's zo scherp mogelijk identificeren: de haalbaarheidsstudie beoogt vragen die nog openstaan te beantwoorden en onzekerheden weg te nemen. Met Flexiliser beogen wij middels een modulair, circulair systeem de volgende doelstellingen te behalen: 1. Productie van groene waterstof op lokale schaal; 2. Productie van duurzaam vervaardigde kunstmest; 3. Het leveren van flexibiliteitsdiensten voor het elektriciteitsnetwerk ten behoeve van het verminderen van benodigde investeringen op congestiepunten in het elektriciteitsnet; 4. Circulair, zelfstandig bodemmanagement ter bodemverbetering en ter rendementsverbetering voor boeren; 5. Stikstofreductie in de bodem door verbeterde stikstofopname van wortels van gewassen met behoud van gelijke gewasopbrengst.

Korte omschrijving
De activiteiten bestaan uit desk research dat uiteenvalt in het testen van hypothesen, een studie van marktomstandigheden, verdienmodel en schaalbaarheid en het in kaart brengen van risico's. De activiteiten worden gefaseerd uitgevoerd, voornamelijk door onderzoekers vanuit de verschillende consortiumpartijen. Fase 1 betreft onderzoek naar de technische benodigdheden en risico's van drie onderling verbonden modules. Module 1: systeem bestaande uit electrolyser, elektriciteitsproductie via zonnepanelen, stikstof-scheidingsinstallatie en brandstofcel. Module 2: integratie Haber-Bosch-reactor en ureum/salpeterzuur-installatie. Module 3: het innovatieve zwaartepunt, laboratorium voor menging duurzame kunstmest en mycorrhiza. De fases daarna betreffen het analyseren van de marktpotentie via balansmarkten van elektriciteit, het verkooppotentieel van duurzame kunstmest en de bodemopbrengstverbetering door de mycorrhiza (Fase 2), een juridische toets (3), kostenonderzoek (4), integratie business plan (5) en het uitvoeren van een klein experiment om de effecten van de mycorrhiza op de bodem te testen bij boerenbedrijf Maatschap C & J A Zagt (6).

Resultaat
De haalbaarheidsstudie levert Flexiliser onderzoeksresultaten op over op welke wijze de geïntegreerde modules 1) een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energie- en voedselproductie en 2) de markten van elektriciteit, groene waterstof en duurzame kunstmest verrijkt met mycorrhiza kunnen betreden. Concreet geeft de haalbaarheidsstudie uitsluitsel over de volgende thema's: ? Verdienmodel flexibilisering elektriciteitsnet op plekken met hoge congestie; ? Hierdoor ook minder benodigde investeringen elektriciteitsnet; ? Reductie CO2-uitstoot in de energieopwekking in Nederland, overtollige opwekking in piekuren wind en zon wordt omgezet; ? Duurzame, emissievrij geproduceerde kunstmest; ? Dankzij mycorrhiza, reductie schadelijke stikstofuitstoot in de bodem door: ? verbeterde opname stikstofverbindingen door planten; ? verminderde hoeveelheid benodigde (kunst)mest door betere bodem- en plantkwaliteit; Eventueel: ? groene waterstof voor andere doeleinden; ? groen geproduceerde chemische verbindingen zoals kunstmest voor andere doeleinden; en ? Verbeteren van bedrijfspotentieel voor de Nederlandse boeren.