Mega Cube

Flexibilisering door Mega Cube batterij naast gascentrale

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Kolen- en gascentrales vormen momenteel een zeer belangrijk aandeel in de energievoorziening van Nederland en moeten altijd hun afspraken met TenneT nakomen, soms zelfs door het leveren van kleine vermogens. Hernieuwbare bronnen zijn vaak lastig te voorspellen. Doordat het aandeel van deze bronnen in het totale stroomaanbod steeds groter wordt, wordt er een flinke onbalans op het net veroorzaakt. Door de mismatch tussen verbruik en (duurzaam) opgewekte energie is het nog niet mogelijk om geheel op de hernieuwbare bronnen over te stappen en zijn kolen- en gascentrales nog noodzakelijk.

Doelstelling
Het doel van dit project is om een pilot uit te voeren met de Mega Cube batterij, die is geplaatst achter dezelfde netaansluiting als de gascentrale Lage Weide en naast een 3MWp zonnepark van Eneco, zodat Eneco Energy Trade B.V. met de batterij en gascentrale kan bieden op vijf energiemarktenmarkten. Er zijn nog geen voorbeelden in Nederland bekend waarbij een batterij (handmatig) kan arbitreren tussen al deze markten, wat met name effect heeft op de warmteontwikkeling in de batterij. De batterij zal in onderhavig project zoveel mogelijk worden ingezet om aan de verplichtingen vanuit deze markten te voldoen, met energie opgeslagen uit het overschot van de PV-panelen. Hierdoor kan de gascentrale in rustige periodes eerder worden uitgeschakeld. De plaatsing achter dezelfde netaansluiting moet ook leiden tot verdere optimalisatie van cable pooling (doel: 50% minder belasting lokale grid).

Korte omschrijving
In dit project wordt de benodigde software ontwikkeld om de Mega Cube te kunnen pilottesten. Het project wordt uitgevoerd door medewerkers en DGA's van iwell B.V. en Eneco Energy Trade B.V. en zal starten in september 2021. Het heeft een looptijd van 24 maanden en zal worden uitgevoerd aan de hand van de volgende werkpakketten: WP1. Doorontwikkeling software WP2. Integratie hardware en software: bouw proefopstelling voor pilottest WP3. Pilottests en techno-economische evaluatie

Resultaat
Het beoogde resultaat van dit project is een pilot-versie van de software om een grote batterij aan te sturen, inclusief geoptimaliseerde software voor (1) het voorkomen van curtailment van het zonnepark van 3MWp en (2) te handelen op de vijf verschillende energiemarkten, wat bij een succesvolle evaluatie later kan worden ingezet voor meer accu's bij energiecentrales (en mogelijk ook andere toepassingen) om het net flexibeler te maken.