FBF

Fine Biofuels

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Biomassastromen (houtchips- en shreds) die vrijkomen bij rooi- en snoeiprojecten bevatten veel zand en kleine organische deeltjes. Deze fijne fractie wordt nu niet uitgezeefd maar samen met de biomassa van goede kwaliteit aan de diverse bio-energiecentrales geleverd. Deze fractie heeft echter niet of nauwelijks verbrandingswaarde en veroorzaak soms zelfs brandgevaar.

Doelstelling
Het project beoogt de technologie en business case voor het uitzeven en verwaarden – opwaarderen naar pellets - van deze fijne fractie te finetunen en op te schalen. Zo wordt de energie-efficiëntie van zowel de bio-energiecentrales (waaronder in de procesindustrie) als van de droog- en persstappen voor de fijne fractie verbeterd.

Korte omschrijving
Yilkins Drying Solutions heeft technologie ontwikkeld voor de kleinschalige efficiënte productie van pellets uit laagwaardige, lokaal beschikbare biomassastromen. De YDS technologie is in staat om deze fijne fractie, na uitzeven met behulp van een drie-fractiezeef, te ontdoen van niet-houtige delen zoals zand, homogeen te drogen en vervolgens te verdichten tot hout- of brandstofpellets - ook wel white pellets genoemd - van hoge kwaliteit met een marktwaarde van 140 tot 160 Euro/ton. Hierdoor kunnen reststromen met een negatieve waarde worden omgezet in een waardevol product met marktvraag. Het project is erop gericht de juiste techniek voor het uitzeven van de fijne fractie te selecteren, de energiebesparing bij de bio-energiecentrale vast te stellen, de kwaliteit van de pellet te bevestigen, het YDS-proces verder te finetunen en betrokken stromen te analyseren, de mogelijkheid tot inmenging van bermgras te onderzoeken en de business case uit te werken.

Resultaat
Het project levert een energiebesparing op bij de bio-energiecentrales door de verhoogde kwaliteit van de gestookte biomassa en leidt tot marktintroductie van een nieuw product; een streekpellet geperst uit de fijne restfractie. Ook in het drogen en het persen van deze pellet wordt een verbeterslag gemaakt wat betreft energie-efficiëntie. Hierdoor wordt uit de huidige beschikbare biomassa meer duurzame energie geproduceerd en kunnen reststromen van nu worden omgezet in een duurzame energiedrager; de pellet.