E-SKOP

Ex-situ katalytische opwaardering van papierslib pyrolysedampen naar bio-azijnzuur en bio-BTEX

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Alucha heeft de afgelopen jaren met succes gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen pyrolyse technologie, welke volledig is toegespitst op het verwerken van de belangrijkste afvalstroom van de papierindustrie, papierslib. Deze Pyrolyse technologie biedt de mogelijkheid om deze residuen te scheiden in een vaste fractie, Calciumcarbonaat (CaCO3) en een organische oliefractie. Tot op heden lag de focus van de technologische ontwikkelingen van Alucha op het terugwinnen van de mineralen die in de vaste fractie achterblijven. De organische fractie wordt hier vooralsnog benut voor energetische toepassing. In algemene zin staat de industrie onder druk van de Europese doelstellingen. Deze zorgen voor de uitdaging om te innoveren en minstens de helft van de processen circulair en/of op basis van biobased grondstoffen mogelijk te maken tegen het jaar 2030. Alucha oriƫnteert zich op de verdere ontwikkeling van haar proces om het produceren van biochemische bouwstenen uit bestaande nevenstromen mogelijk te maken en zo bij te dragen aan deze doelstelling.

Doelstelling
De focus bij dit project ligt op het onderzoek doen naar de haalbaarheid en potentie van het optimaal benutten van de organische fractie die vrijkomt bij de pyrolyse van papierslib. In deze studie zullen Alucha Management B.V. en CoRe Pro de technische en economische haalbaarheid onderzoeken van het op pilotschaal produceren van een bio-gebaseerde chemische grondstof, in casu bio-azijnzuur en bio-BTEX, middels het katalytisch nabehandelen van pyrolyse oliedampen, die vrijkomen als zijstroom van het huidige productieproces van Alucha. Deze circulaire olie is momenteel inzetbaar als energetische brandstof, maar kan als chemische grondstof in potentie waardevoller zijn, zowel milieutechnisch als financieel gezien.

Korte omschrijving
De technische haalbaarheidsvragen worden onderzocht door een combinatie van desk/literatuurstudie, interviews met fabrikanten voor datacollectie en simulatieberekeningen aan de hand van een theoretisch model van de installatie. De economische haalbaarheid wordt onderzocht op basis van interviews, desk/literatuurstudie en berekeningen o.b.v. de technische analyse resultaten.

Resultaat
De beoogde resultaten van deze haalbaarheidsstudie omvatten: - Een technisch rapport met daarin de volgende aspecten: - Een doorgrondige analyse van de energiebalans van het beoogde productieproces op pilot-schaal. - Een beoogd procesontwerp. - Een onderbouwde strategie voor de validatie test. - Een hernieuwde business case o.b.v. het technisch rapport. Hieruit zal een goed gefundeerde Go/No-Go beslissing volgen m.b.t. de toekomstige investering in het pilotproject. Door nu een helder beeld te krijgen van de benodigde labtest(en) ter verificatie van het procesontwerp, kan vervolgens een efficiƫntere investering worden gedaan richting een pilotinstallatie.