ESBA

Energy Storage By Air (ESBA)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Van Acht Koel- & Vriesopslag plaatst in Sint-Oedenrode een Energy Storage By Airsysteem van Solar8 en HDM SS. Van Acht heeft als familiebedrijf een lange termijnvisie. Het bedrijf wil enerzijds 's nachts gebruik maken van de eigen groene stroom en anderzijds optimaal gebruik maken van de overtollige restwarmte uit het koel- en vriesproces. Het koel- en vriesbedrijf wil daarmee een aanzienlijke CO2- en kostenbesparing realiseren. Met het Energy Storage By Airsysteem (ESBA) kan zij die wens realiseren, zowel in kostenreductie als in verminderde milieubelasting. Chemische accu's zijn te duur, zeker in Total Cost of Ownership, en niet milieuvriendelijk genoeg. ESBA maakt daarbij gebruik van de restwarmte van de koel- en vriesinstallatie van Van Acht om de efficiency flink te verhogen. ESBA draagt bij aan de flexibilisering van het energiesysteem van Van Acht en, na de uitrol bij andere klanten, van heel Nederland.

Doelstelling
1. Directe doelstelling: Het leveren van een ESBA waarmee Solar8 een belangrijke bijdrage levert aan het uiteindelijke doel van Van Acht om zelfvoorzienend te zijn en CO2 te besparen; 2. Afgeleide doelstelling: Solar8 neemt andere ESBA's af voor deze en andere locaties; 3. Lange termijndoelstelling: HDM zet in samenwerking met Solar8 dit ESBA-systeem breed in de markt. Binnen 5 jaar denken de partners 70% van de ingeschatte uiteindelijke jaaromzet van € 50 mln te bereiken, met een jaarlijkse toevoeging van 700MWh aan ESBA-capaciteit.

Korte omschrijving
1. Ontwerpfase, plan van aanpak en technische vereisten 2. Testfase mock-up 3. Bouw- en testfase voor de daadwerkelijke realisatie van de ESBA bij Van Acht 4. Nulmeting 5. Effectmeting en validatie 6. Projectbeheersingsactiviteiten

Resultaat
1. CO2- en kostenbesparing en flexibele energievoorziening bij Van Acht vanwege ESBA. 2. Een direct op de markt te introduceren ESBA met een vermogen van 140 KWe en capaciteit van 1.000 KWh. De inzet van een (groot) aantal ESBA's draagt bij aan de flexibilisering van de totale energievoorziening in Nederland, ook voor huishoudens. 3. Directe kennis voor de productie van ESBA met grotere vermogens (1 MWe) en capaciteit (tot 5 MWh), met bijkomende schaalkostenvoordelen.