EDM

Energy Device Manager

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De omslag van fossiele energiebronnen naar duurzame energiebronnen betekent tevens dat er meer onbalans in de markt voor groene energie zal zijn: de meeste duurzame bronnen (zonnepanelen, windmolens, etc.) zijn immers afhankelijk van het weer en leveren dus een minder constante output. Om toch tot een duurzame energie-infrastructuur te komen, moet de onbalans die dreigt te ontstaan tussen opwekking en verbruik, adequaat worden opgevangen. Flexibilisering wordt zodoende steeds belangrijker. Bestaande initiatieven en oplossingen richten zich echter ofwel alleen op inzicht, ofwel op grote bedrijven, maar niet op de B2C markt.

Doelstelling
De samenwerkingspartners MEA-Innovation en Arrel Electronics willen in dit project onderzoeken of het mogelijk is om de beoogde flexibilisering op te vangen op het fysische bereik waarbinnen verschillende huishoudelijke apparaten kunnen functioneren, middels een Energy Device Manager (EDM). Het project sluit aan bij de volgende programmalijnen van de Topsector Energie: - Programmalijn 4.5: Energieregelsystemen en -diensten. - Programmalijn 4.4: Flexibele energie-infrastructuur. - Programmalijn 4.2: Warmte- en koude installaties.

Korte omschrijving
Binnen dit project wordt onderzocht of het technisch en economisch mogelijk is om een goedkoop en betrouwbaar energiemanagementsysteem te ontwikkelen dat overal toepasbaar is en op elk huishoudelijk apparaat dat in potentie geschikt is voor flexibilisering kan worden ingezet. De taakverdeling is hierbij als volgt: - MEA-Innovation is projectleider en verantwoordelijk voor het technisch haalbaarheidsonderzoek naar software & algoritmiek, economische haalbaarheid en communicatie met RVO. - Arrel Electronics zal zich met name richten op het technisch haalbaarheidsonderzoek naar hardware en embedded system, en zal ook meewerken aan het onderzoeken van de economische haalbaarheid.

Resultaat
Beoogde resultaten van dit TSE Energieonderzoek zijn: 1) Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van de beoogde Energy Device Manager. 2) Realiseren van een eerste prototype van deze EDM. 3) Een basis voor een Go/No-go beslissing voor de investering in verdere R&D en uiteindelijke commercialisatie.