Energiezuinige ovens voor vermiculiet en perliet

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In 1947 startten de heren Pull en Van der Mark met het produceren van isolatiemateriaal uit een afvalproduct van de vlasindustrie. Het productenpakket is al in 1951 uitgebreid met vermiculiet en iets later met perliet: beide producten zijn isolatiematerialen op basis van minerale stoffen. Sinds de jaren '90 wordt perliet ook veelvuldig ingezet als substraat in de professionele tuinbouw. Sinds 1951 is PULL gevestigd op de huidige locatie: Utrechtsestraatweg 222 te Rhenen. In 1969 heeft PULL een nieuw productieproces ontwikkeld voor de productie van vermiculiet en perliet, gebaseerd op open ovens met aardgas als brandstof. Na ruim 50 jaar is de wereld veranderd: de winning van goedkoop Slochteren-aardgas is verleden tijd en de uitstoot van grote hoeveelheden CO2 door de verbranding van aardgas in open ovens is ongewenst. PULL wil zijn steentje bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot door de productieinstallaties te vervangen door energiezuinige nieuwe installaties.

Doelstelling
Het doel van het project is om de twee bestaande vermiculietovens te vervangen door een ander type ovens, waarmee een reductie in CO2-uitstoot van 48% gerealiseerd wordt op de productie van vermiculiet en 4% op de productie van perliet.

Korte omschrijving
Het project behelst de vervanging van de twee bestaande ovens voor de productie van vermiculiet door zes nieuwe ovens die samen dezelfde productiecapaciteit hebben als de twee bestaande. Daarnaast zal één perlietoven vervangen worden door een oven volgens het nieuwe concept. PULL koopt de hoofdcomponenten (branders) in bij Santin Industrial Burners en de logistieke apparatuur bij LDL Bulk Handling. De besturingstechniek wordt geleverd door Techtron. Assemblage vindt plaats bij PULL, met eigen mensen.

Resultaat
Beoogd resultaat is de realisatie van zes nieuwe, energiezuinige ovens voor de productie van vermiculiet en één voor de productie van perliet. Met deze ovens wil PULL het gasverbruik van het productieproces van vermiculiet met 50% reduceren en dat van perliet met 4%. Ook de uitstoot van CO2 en NOx zullen hierdoor met 50% of meer dalen. De meerkosten t.o.v. de referentietechniek bedragen € 646.000,- euro. Over een periode van 5 jaar is de totale CO2 emissiereductie ca. 3.100 ton CO2. De lineaire terugverdientijd van de meerinvestering zonder subsidie bedraagt 7,1 jaar, rekening houdend met financiering is de terugverdientijd 8,2 jaar. De vervanging van de ovens heeft geen negatieve bijeffecten.