COP6

Energiestudie naar een hoge COP-warmtepomp

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Met het recente klimaatakkoord heeft de overheid het doel vastgelegd om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten t.o.v. 1990. Als onderdeel van de hiervoor benodigde investeringen, maatregelen en belastingen, moet Nederland (versneld) van het aardgas af. Vele huizen en overige gebouwen in Nederland zijn echter wel nog afhankelijk van gas voor verwarming en warm water. Momenteel is de warmtepomp de meest relevante technologie die de gasketel kan vervangen én die minder primaire energie verbruikt. Dit is echter alleen het geval wanneer de warmtepomp een goede COP heeft. Momenteel worden vooral warmtepompen met een gemiddelde COP over een stookseizoen van 3 of lager gebruikt, waardoor warmtepompen in het gebruik niet concurreren met gasketels en de beoogde energietransitie met de huidige elektriciteitstarieven niet afdoende zal plaatsvinden.

Doelstelling
De samenwerkingspartners Vaventis en Fiwihex willen in dit project onderzoeken of het mogelijk is om de markt voor warmtepompen te betreden met een nieuw te ontwikkelen, goedkopere lucht-water warmtepomp met een hoge COP van 6. Pas met een dergelijke COP kan een warmtepomp qua Total Costs of Ownership (TCO) op alle vlakken concurreren met een gasketel.

Korte omschrijving
Binnen dit project wordt onderzocht of het technisch en economisch mogelijk is om een goedkope en betrouwbare lucht-water warmtepomp te ontwikkelen met een COP van 6. De taakverdeling is hierbij als volgt: - Vaventis is penvoerder, projectleider en verantwoordelijk voor het technisch onderzoek naar en (thermomechanische) prototyping van warmtepompcomponenten (buiten de warmtewisselaar en embedded besturing van Fiwihex), systeemontwikkeling en -integratie, marktonderzoek (economische haalbaarheid) en communicatie met RVO. - Fiwihex zal zich richten op een technisch haalbaarheidsonderzoek naar een zeer efficiënte warmtewisselaar en naar de besturing van de warmtepomp.

Resultaat
Beoogde resultaten van dit TSE Energieonderzoek zijn: - Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van de beoogde nieuwe warmtepomp met COP van 6. - Het realiseren van een eerste labprototype van deze warmtepomp (TRL6). - Een basis voor een Go/No-go beslissing voor de investering in verdere R&D en uiteindelijke commercialisatie.