ENERVEREN

Energiebesparing Verzilveren binnen de kleinere maakindustrie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De huidige meet- en analyseoplossing voor thermische massaflowsensoren zijn relatief kostbare oplossingen, zodat deze systemen momenteel vrijwel uitsluitend op de hogere compressorvermogens wordt toegepast (>75kW motoren). Het omvangrijke ondersegment in de (maak) industrie (16-75kW) is hierdoor echter nog niet bemeterd of sporadisch uitgerust met monitoring oplossingen in de compressor zelf, waardoor verschillende energiebesparingsopties (lekkages, blindvermogen) hiermee niet inzichtelijk worden gemaakt en daarmee onbenut blijven. Besparen van persluchtenergie binnen het 16-75kW domein kan leiden tot substantiële daling van het industriële energieverbruik.

Doelstelling
Het doel van dit project is het onder praktijkomstandigheden pilottesten en doorontwikkelen van VPInstruments' thermische flowsensortechnologie en het eigen bijbehorende cloud softwareplatform naar goedkopere, compacte toepassingen binnen het ondersegment van persluchtsystemen in de maakindustrie (<75kW), waarvan de kosten-baten verhouding dermate wordt dat ook het beschikbare energiebesparingspotentieel binnen de kleinere maakindustrie kosteneffectief kan worden verzilverd. Onderhavig DEI+ project moet voor de eindgebruikers alle financiële argumenten om de investering “niet te doen” wegnemen.

Korte omschrijving
Dit DEI+ pilotproject zal worden uitgevoerd aan de hand van de volgende werkpakketten: WP1. Projectmanagement en kennisverspreiding. WP2. Opzet en uitvoering pilotexperimenten. WP3. Uitbreiding van het cloudplatform en het cyclisch pilottesten hiervan. WP4. Techno-economische evaluatie.

Resultaat
De beoogde eindresultaten van dit project zijn: - Praktijkopstelling van vereenvoudigde thermische massaflowsensoren voor toepassing op kleinere diameters persluchtbuizen met dataprocessing in een nieuwe VPVision-versie die in de cloud draait. - Een intern rapport rondom de functionele en technische specificaties van de algehele low-cost meetoplossing en een geëvalueerd businessmodel ten behoeve van verdere ontwikkeling en opschaling. Nieuw opgedane kennis uit dit DEI+-pilotproject zal worden gebruikt om: - Verdere technologische knelpunten op te lossen voor doorontwikkeling van een voor het MKB betaalbare thermische massaflowsensor in combinatie met het VPVision-cloud platform. - Meer inzicht te genereren in de (technologische) risico's voor verdere opschaling van de innovatie. - Een Go/NoGo beslissing te onderbouwen om te investeren in de lancering en commercialisatie van de technologie op de persluchtmarkt.