WOIC

Energiebesparing door Warmtepomp met 4G communicatie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Vanaf 2026 zijn huiseigenaren bij vervanging van hun cv ketel verplicht om een duurzamere optie te kiezen. Dat kan een hybride of een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp zijn of een aansluiting op een warmtenet. Mede hierdoor is de warmtepompmarkt de afgelopen jaren sterk gegroeid. Op de langere termijn zal er een massale overstap naar de warmtepomp zijn waardoor er een explosieve groei gerealiseerd gaat worden. Aanvragers zien een aantal problemen die de energietransitie in de weg staan, namelijk: - er is een groot tekort aan gekwalificeerd installatiepersoneel om alle warmtepompen te installeren en in te regelen, waardoor de energietransitie wordt geremd; - de warmtepompen zijn vaak slecht ingeregeld en werken niet goed samen met de rest van het verwarmingssysteem en de warmwatervoorziening. Dit gaat ten koste van de efficiëntie van het systeem waardoor de prestaties van warmtepompen in de praktijk slechter zijn dan verwacht zou mogen worden; - de warmtepompen worden vaak op inefficiënte en niet-robuuste manier aangestuurd, waardoor onnodig veel energie wordt verbruikt.

Doelstelling
De doelstellingen van dit project zijn: - de installatie van warmtepompen versnellen en voorkomen dat systemen ongemerkt slecht geïnstalleerd of ingeregeld worden. Er kan veel op het gebied van efficiëntie gewonnen worden wanneer een slechte installatie en/of inregeling tijdig herkend en verholpen wordt; - het bereiken van een optimale aansturing van de warmtepomp en warmwatervoorziening, waardoor veel energie wordt bespaard en netcongestie wordt beperkt. Hierdoor worden warmtepompen meer betaalbaar voor consumenten en wordt de energietransitie bevorderd.

Korte omschrijving
De volgende activiteiten worden voorzien: - onderzoek naar data en businessmodel: er worden extra functionaliteiten ontwikkeld, die werken op basis van data. Er wordt aandacht besteed aan het opzetten van een systeem waarmee de datastromen correct worden verzameld en verwerkt in combinatie met onderzoek naar businessmodellen; - opzetten simulatieomgeving: er wordt een digitaal model van de warmtepomp van We Heat gecreëerd die gebruikt kan worden in een simulatieomgeving. Daarnaast wordt er een 'virtual controller' van de software van de warmtepomp door We Heat gerealiseerd, zodat deze tevens gebruikt kan worden in de simulaties door TNO; - technisch ontwerp en ontwikkeling van de software: er wordt op basis van te ontwikkelen technische ontwerpen een prototype van de software ontwikkeld; - testen in simulatieomgeving: TNO zal het ontwikkelde prototype van de software testen met behulp van de ontwikkelde simulatieomgeving; - testen in praktijkomgeving: de op basis van de simulaties verbeterde software wordt geïmplementeerd op een aantal reeds geïnstalleerde warmtepompen bij lead-users. Op basis van de resultaten kan een definitief werkend prototype worden ontwikkeld.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een gevalideerd en getest warmtepomp optimale installatie en control systeem (WOIC-systeem). Dit WOIC-systeem is een geavanceerde controlestrategie, waarmee een gebouwspecifiek heatplan wordt gegenereerd voor 4G-verbonden warmtepompen in combinatie met de warmwatervoorziening. Met het WOIC-systeem wordt de installatietijd beperkt en het energieverbruik en dus ook de energierekening verlaagd zonder dat de thermostaat lager gezet moet worden. Het prototype WOIC-systeem zal de installatie versnellen, slechte installaties voorkomen danwel signaleren en zorgen voor een optimale aansturing van de warmtepomp. Het laatste geldt voor zowel de verwarming van de woning als de verwarming van de warmwatervoorziening. Het WOIC-systeem zal bijdragen aan de transitie naar duurzaam verwarmen middels een warmtepomp. Dit wordt bereikt door de installatie en inregeltijd terug te dringen, onopgemerkte slechte installatie of inregeling te voorkomen en het energieverbruik en netbelasting te reduceren.