HPC

Energiebesparing door on-chip koeling in HPC-servers

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Datacenters verbruiken een gigantische hoeveelheid energie om onze groeiende digitale economie te faciliteren. In 2019 was het energieverbruik in datacenters al 3% van de totale hoeveelheid energie die in Nederland verbruikt werd. Met name de opkomst van kleinschalige, edge computing datacenters met High Performance Computing servers is een nieuwe trend die het energieverbruik van datacenters nog meer doet stijgen. ING publiceerde dat het de prognose is dat zónder innovatie datacenters in 2030 verantwoordelijk zijn voor 31% (!) van ons totale energieverbruik. Om toekomstbestendig te blijven zal met name binnen het groeiende HPC-segment gewerkt moeten worden aan een energie efficiënte oplossing. Op het terrein van energie efficiënt koelen van krachtige processoren valt nog veel winst te behalen.

Doelstelling
De doelstelling van dit pilotproject is het op pilotschaal ontwikkelen van een innovatief koelsysteem voor on-chip koeling op locatie in een klein datacenter met HPC-servers. Uiteindelijk wenst Incooling haar technologie bij afronding van dit project geschikt te hebben voor uitrol in de servers van kleinschalige datacenters. Initieel richt Incooling zich hierbij op het high performance segment. Verder wenst Incooling middels dit pilotproject (op de langere termijn) bij te dragen aan: - Energiebesparing en daarmee CO2-emissiereductie van datacenters (in Nederland); - Versterking van kennispositie Nederland; - Bijdragen aan de doelstelling van de Brainport Eindhoven om Europees nummer één voor deep tech startups te worden - Creatie van werkgelegenheid in de regio Eindhoven.

Korte omschrijving
Incooling participeert in dit project omdat het een grote (technologische) stap richting marktintroductie wil zetten. Binnen het project wordt het huidige prototype getoetst in een datacenter. De testresultaten vormen de basis voor het verder ontwikkelen van diverse technische aspecten van het huidige prototype. Middels diverse iteraties (ontwikkelen en testen) is er bij afronding van dit project idealiter een verbeterd prototype koelsysteem beschikbaar wat gevalideerd is in een datacenter.

Resultaat
Het project resulteert in een finaal prototype koelsysteem dat geschikt is om uitgerold te worden in servers in datacenters. Het prototype fungeert als demo model waarmee serverfabrikanten en datacenters overtuigd kunnen worden van de meerwaarde van de on chip koeltechnologie.