EBHKWR
Energiebesparing bij het kaasmelk-wei-regeneratief
Publieke samenvatting / Public summary
Aanleiding
DOC Kaas B.V. ziet een potentiële energiebesparing door een aanpassing te doen aan het bestaande proces bij het opwarmen van kaasmelk en het koelen van wei. De energie-inhoud van beide stromen zijn nuttig in te zetten bij de andere stroom. Het huidige systeem kan, ondanks de onbalans, er al redelijk mee omgaan door gebruik te maken van één regeneratief tussen de kaasmelk en wei-stroom. De warmte van de wei wordt overgedragen en gebruikt om de kaasmelk van 6 °C op te warmen naar ongeveer 29,5 °C, de warme wei van 33,4 °C wordt daarmee gekoeld naar ongeveer 11,5 °C. Om dit proces op gang te helpen is bij de start hulpenergie vanuit de heater nodig en bij de stop (van de batch hulpenergie voor het terugkoelen) een grote hoeveelheid koeling. De energiebehoefte van dit proces is 1,47 MWh.
Doelstelling
Het doel is efficiënter omgaan met de bestaande energiestromen van de kaasmelk en wei. Door de bestaande regeneratief tussen de kaasmelk en wei te vervangen met één regeneratief op de kaasmelk en één op de wei met een tussenmedium van water in combinatie met een stratosferische tank van 350 m³ als buffer met toebehoren, verwacht ze de energiebehoefte van het proces van 10.039 MWh per jaar te kunnen reduceren naar 4.070 MWh per jaar. De vermeden energie zit in de vermeden noodzaak om terug te koelen na het proces en een verminderde warmtevraag bij het opstarten. Dit leidt tot een aanzienlijke reductie in CO2-emissie bij DOC Kaas B.V.
Korte omschrijving
Naar aanleiding van de gedane studie en daarop gebaseerde offerte van GEA wil DOC Kaas B.V. de investering aangaan om de omschreven aanpassing en optimalisatie van het bestaande proces door te voeren. Deze bestaan uit de volgende activiteiten, uitgevoerd door GEA; ? Engineering services onder andere o Projectmanagement en engineering o P&ID's en equipment lijsten ? Mechanische levering onder andere o Kleppen, regelkleppen en andere appendages o Pompen, warmtewisselaren en tanken o Instrumenten o Mechanische installatie en supervisie ? Elektrische leveringen en services ? Site services ? Software ? Isolatie ? Bouwkundige aanpassingen ? Bordessen
Resultaat
Het resultaat van het project is dat DOC Kaas B.V. daad bij het woord voegt over het duurzaam ondernemen. Voor het opwarmen van de kaasmelk en het koelen van de wei is er nu aanmerkelijk minder energie nodig, in totaal bijna 6.000 MWh per jaar. Vrijwel de totaal aanvullende koudevraag bij de stop van het proces wordt nu vermeden, dit zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing van 3.866 MWh-e per jaar. Het proces heeft bij het opstarten door de aanpassingen ook minder warmte nodig, deze warmte wordt opgewerkt met aardgas en deze besparing is 270.034 Nm³ aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan een reductie van 1.264 t CO2-eq per jaar. In vijf jaar tijd is de besparing 6.318 t CO2-eq.
DOC Kaas B.V. ziet een potentiële energiebesparing door een aanpassing te doen aan het bestaande proces bij het opwarmen van kaasmelk en het koelen van wei. De energie-inhoud van beide stromen zijn nuttig in te zetten bij de andere stroom. Het huidige systeem kan, ondanks de onbalans, er al redelijk mee omgaan door gebruik te maken van één regeneratief tussen de kaasmelk en wei-stroom. De warmte van de wei wordt overgedragen en gebruikt om de kaasmelk van 6 °C op te warmen naar ongeveer 29,5 °C, de warme wei van 33,4 °C wordt daarmee gekoeld naar ongeveer 11,5 °C. Om dit proces op gang te helpen is bij de start hulpenergie vanuit de heater nodig en bij de stop (van de batch hulpenergie voor het terugkoelen) een grote hoeveelheid koeling. De energiebehoefte van dit proces is 1,47 MWh.
Doelstelling
Het doel is efficiënter omgaan met de bestaande energiestromen van de kaasmelk en wei. Door de bestaande regeneratief tussen de kaasmelk en wei te vervangen met één regeneratief op de kaasmelk en één op de wei met een tussenmedium van water in combinatie met een stratosferische tank van 350 m³ als buffer met toebehoren, verwacht ze de energiebehoefte van het proces van 10.039 MWh per jaar te kunnen reduceren naar 4.070 MWh per jaar. De vermeden energie zit in de vermeden noodzaak om terug te koelen na het proces en een verminderde warmtevraag bij het opstarten. Dit leidt tot een aanzienlijke reductie in CO2-emissie bij DOC Kaas B.V.
Korte omschrijving
Naar aanleiding van de gedane studie en daarop gebaseerde offerte van GEA wil DOC Kaas B.V. de investering aangaan om de omschreven aanpassing en optimalisatie van het bestaande proces door te voeren. Deze bestaan uit de volgende activiteiten, uitgevoerd door GEA; ? Engineering services onder andere o Projectmanagement en engineering o P&ID's en equipment lijsten ? Mechanische levering onder andere o Kleppen, regelkleppen en andere appendages o Pompen, warmtewisselaren en tanken o Instrumenten o Mechanische installatie en supervisie ? Elektrische leveringen en services ? Site services ? Software ? Isolatie ? Bouwkundige aanpassingen ? Bordessen
Resultaat
Het resultaat van het project is dat DOC Kaas B.V. daad bij het woord voegt over het duurzaam ondernemen. Voor het opwarmen van de kaasmelk en het koelen van de wei is er nu aanmerkelijk minder energie nodig, in totaal bijna 6.000 MWh per jaar. Vrijwel de totaal aanvullende koudevraag bij de stop van het proces wordt nu vermeden, dit zorgt voor een jaarlijkse energiebesparing van 3.866 MWh-e per jaar. Het proces heeft bij het opstarten door de aanpassingen ook minder warmte nodig, deze warmte wordt opgewerkt met aardgas en deze besparing is 270.034 Nm³ aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan een reductie van 1.264 t CO2-eq per jaar. In vijf jaar tijd is de besparing 6.318 t CO2-eq.