Energiebesparende warmtepomp pasteurisatieproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Promelca B.V. (verder: Promelca) is één van de productielocaties en dochterondernemingen van Vreugdenhil Groep B.V. (verder: Vreugdenhil). Vreugdenhil produceert een grote verscheidenheid aan zuivelproducten, zoals melkpoeders uit verse koemelk, welke eindtoepassingen kennen als ingrediënt voor kindervoeding en levensmiddelen (chocolade, ijs, koek, etc.), of als drinkbare melk voor consumenten. Bij Vreugdenhil - en zodoende bij Promelca - staat maatschappelijk verantwoord ondernemen zeer hoog in het vaandel, waarbij duurzaamheid één van de belangrijkste pijlers is. Zo beoogt Vreugdenhil in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn over de gehele keten, dus van gras tot glas. Hierbij speelt het verduurzamen van haar fabrieken tot klimaatneutrale productielocaties een cruciale rol.

Doelstelling
Een belangrijke processtap is het pasteuriseren van de melk. Hierbij wordt de melk kortstondig verwarmd / verhit en vervolgens gekoeld. Met dit proces worden schadelijke bacteriën gedood waardoor de melkpoeder een hogere kwaliteit heeft en langer houdbaar is. Echter, dit proces kent een relatief hoog gasverbruik waardoor het huidige proces haaks staat op de duurzaamheidsambities van Promelca. Het doel binnen dit project is het volledig elektrificeren van het pasteurisatieproces.

Korte omschrijving
Om het doel te kunnen verwezenlijken investeert Promelca in een mechanische warmtepomp. Deze warmtepomp zal de melk - na ontroming - verwarmen om de bacteriën te doden. De activiteiten zullen bestaan uit het plaatsen, testen en in bedrijf nemen van de warmtepomp.

Resultaat
Resulteert in een aanzienlijke reductie in gasverbruik.