Energie-recuperatie

Energie-recuperatie in een bioethanolproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De productie van bioethanol op basis van granen bij Alco Energy Rotterdam (AER) is een energie-intensief proces dat meerdere stappen beslaat. Bij het droogproces komt relatief veel warmte vrij in de vorm van een mengsel van stoom en water. Tot op heden kon hiervoor geen bestemming worden gevonden en wordt deze energie afgeblazen. Vrijkomende energie uit het kookproces gaat naar het deelproces evaporatie.

Doelstelling
Door de temperatuur van het kookproces te verlagen van ongeveer 120C naar 85C en de verblijftijd te verlengen van 1,5 uur naar 3 uur, in combinatie met de toevoeging van een antibacterieel middel (geen antibioticum), vervalt deze bron van energie voor het evaporatieproces en ontstaat er een mogelijkheid om de vrijkomende warmte uit het droogproces (een mengsel van stoom en lucht) te gebruiken. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op gasverbruik, dat nu nog nodig is om de hoge temperatuur te bereiken bij het kookproces. Aan de andere kant is wel meer elektriciteit nodig voor pompenergie, maar per saldo ontstaat een energiebesparing

Korte omschrijving
AER gaat het kookproces ombouwen tot een cold-cook proces en tegelijkertijd de vrijkomende warmte in het droogproces recupereren en hergebruiken in de evaporatie. Dit project kent een Capex van ongeveer €36,5 miljoen en zal worden uitbesteed aan deskundige partijen onder regie van eigen ingenieurs.

Resultaat
Het resultaat van het project is een CO2-reductie van 41.015 ton per jaar, ofwel 615.230 ton over de levensduur van de investering.