Energie-efficiënte en toekomstbestendige rookgasreiniging

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Twence is de grootste duurzame energieproducent van Overijssel. De duurzame energie wordt opgewekt uit reststromen en biomassa, met de volgende installaties: biomassa-energiecentrale, afvalenergiecentrale, vergisters en stortgasonttrekking. Binnen dit project onderzoekt Twence de mogelijkheden om de bestaande rookgasreinigingsinstallaties (RGR) van de AEC aan te passen dan wel te vervangen, ten behoeve van het verhogen van de efficiëntie van energiebenutting, het kunnen terugwinnen van meer grondstoffen en de aansluiting op de te realiseren CO2 -afvang installatie (CCU(S) mogelijk te maken. Hiermee moeten de rookgasreinigingsinstallaties toekomstbestendig worden gemaakt tot tenminste 2050.

Doelstelling
In de ideefase, welke aan dit project vooraf is gegaan, zijn twee scenario's vastgesteld hoe de rookgasreiniging van de AEC lijnen 1 t/m 3 toekomstbestendig kan worden gemaakt. In de huidige projectfase (Oriëntatiefase) zal een keuze moeten worden gemaakt welk scenario de voorkeur heeft en wat de totale scope van het project is. Daarnaast zal een verdieping moeten worden gemaakt van het voorkeursscenario om zodoende de volledige business case goed duidelijk te kunnen krijgen ten behoeve van de opstart van de definitiefase.

Korte omschrijving
Twence is binnen dit project penvoerder, het bedrijf zorgt via uitbesteding aan derden voor de uitvoering van de milieustudie als voorbereiding op investeringen in uitontwikkelde technologie.

Resultaat
Binnen de onderhavige studie worden de twee scenario's die in de ideefase zijn vastgesteld, verder uitgewerkt. Hierbij komen zowel de beleidsmatige/juridische, als milieutechnische en financieel/bedrijfseconomische aspecten aan bod. De resultaten van de verschillende deelstudies zullen worden samengevat in een rapport. Daarin zal worden gereflecteerd op: 1. De mate van toekomstbestendigheid van de aangepaste rookgasreiniging van verbrandingslijnen 1 & 2; alsmede een review op de semidroge rookgasreiniging van lijn 3, in relatie tot de aangescherpte BREF Waste Incineration, de EID (Europese Emissions Directive) en ontwikkelingen op gebied van stikstofwetgeving; 2. De milieuprestaties van de aangepaste rookgasreiniging in vergelijking met de referentiesituatie; 3. Inzicht in de mogelijkheden van warmteterugwinning en grondstofterugwinning; 3. De eventueel nog resterende kritische componenten en risico's in de rookgasreiniging en de prestaties daarvan; 4. Eventuele commerciële kansen en andere kansen.