E6.0

Energie 6.0

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De aanleiding van dit project komt voort uit de onvoorspelbaarheid van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit en de daaraan gekoppelde onbalans(prijzen), een probleem dat in de toekomst verder zal toenemen door groei in hernieuwbare energiebronnen als wind en zon. Verschil tussen vraag en aanbod van elektriciteit leidt tot onbalans in het net, dit heeft (financiële) gevolgen voor zowel de leveranciers als voor de afnemers van elektriciteit. Verlaging van onbalans in het energiesysteem maakt het dus mogelijk om meer duurzame energiebronnen in het energiesysteem te integreren en draagt daarmee direct bij aan de door de overheid gestelde doelen omtrent de reductie van CO2 uitstoot.

Doelstelling
Een oplossing die slim gebruik maakt van onbalans en leidt tot meer balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit biedt toegevoegde waarde voor partijen zoals energieleveranciers, netbeheerders en eindgebruikers en zal ook een direct stimulerend effect hebben op het gebruik van duurzame (groene) elektriciteit. Energie 6.0 is uniek in het feit dat een totaalpakket aan diensten neergezet wordt omtrent energieprijsvoorspelling en het benutten van onbalans. Daarnaast is de beoogde mate van flexibiliteit in aansluiting op verschillende systemen bij klanten uniek.

Korte omschrijving
Er wordt een Virtual Power Plant (VPP) ontwikkeld die exploitabel is op basis van een commercieel rendabel businessmodel voor zowel leverancier (I-Real – verantwoordelijk voor installatietechniek en software - en Priogen – verantwoordelijk voor energiemodellen en levering diensten aan de klant) als eindgebruiker (Van Acht Koel- en Vriesopslag). De realisatie van de VPP wordt ondersteund door TNO. De VPP is gericht op industriële toepassingen om op basis van energievraag en –aanbod een optimaal energiemodel voor industriële installaties te realiseren. De VPP zorgt ervoor dat elektriciteitsgebruik automatisch geoptimaliseerd wordt binnen de opgegeven productie-eisen van de gebruiker. Door slimmer elektriciteit te benutten, ontstaat er een energiekostenoptimalisatie voor de eindgebruiker en wordt er meer gebruik gemaakt van (groene) duurzame energie.

Resultaat
Het project resulteert in een eerste demonstratie van de Energie 6.0 VPP dienst bij een koel- en vrieshuis.