TSE AB

Enabling a bio-fiber low carbon platform for sustainable performance materials

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De bouw kenmerkt zich als een grondstof-intensieve industrie; tot wel 50% van het wereldwijde grondstofgebruik komt ten goede aan de bouw. Daarnaast is de sector, mede door dit grondstofverbruik, verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2 uitstoot. De vraag om alternatieve (hernieuwbare) bouwmaterialen is dan ook groot. De overschakeling van bouwmaterialen zoals beton en staal naar biobased alternatieven lijkt dus een evidente stap. En hoewel de consumentenmarkt klaar is om deze noodzakelijke volgende stap te gaan maken, is de technologie nog niet zo ver om te komen tot biobased alternatieven die kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen vanuit de bouwsector. Het is dit vraagstuk waarmee African Bamboo een aantal jaren geleden aan de slag is gegaan. Inmiddels beschikken zij over een technologie waarmee zij vezels uit bamboe kunnen omzetten naar NFC (Natural Fiber Composite) producten die wél de gewenste materiaaleigenschappen lijken te behalen.

Doelstelling
Binnen dit project onderzoekt African Bamboo de mogelijkheid voor een demonstratie-installatie binnen Europa (Nederland). Daarbij wensen zij in kaart te brengen op welke wijze hun technologie het beste is in te zetten op basis van Europese materiaalstromen. Met behulp van deze studie beoogt African Bamboo te komen tot een weloverwogen investeringsbeslissing voor het uitbreiden van haar activiteiten naar Nederland.

Korte omschrijving
Binnen dit project wordt deskresearch uitgevoerd en worden derde partijen ingeschakeld ten behoeve van: - Het uitvoeren van een analyse van het in Europa beschikbare materiaal - De uitvoer van engineeringsactiviteten en proces(her)design - Evaluatie en verfijning van de businesscase voor een faciliteit in Nederland - De (positieve) milieu-impact van de voorgenomen investering beter in kaart te brengen

Resultaat
Resultaat van dit project is het opstellen van een rapport waarin de bevindingen van het project samenkomen. Dit rapport dient om te komen tot een weloverwogen investeringsbeslissing. Bij een positief resultaat zou dit betekenen dat een faciliteit voor de productie van NFC-materiaal uit Europese biobased-afvalstromen zal worden gerealiseerd in Zuid-Holland (waarschijnlijk Delft).