ElAmAf2

Elektrificatie ammoniakcompressor AFA2

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Binnen de ammoniakfabriek is de ammoniakcompressor een van de grotere energieverbruikers. Deze wordt aangedreven met behulp van stoom. Door de aandrijving te vervangen door een elektromotor wordt stoom en indirect aardgas bespaard. Elektrische aandrijving heeft een beter rendement en een lagere CO2-footprint (ook indien de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van aardgas).

Doelstelling
Besparen van directe CO2-uitstoot (van OCI Nitrogen BV) door middel van elektrificatie van het proces. Tevens besparing van CO2 (in NL) door energie-efficiency verbetering aangezien elektrische aandrijving (inclusief de opwekking van elektriciteit) efficiƫnter is dan de aandrijving met behulp van stoom.

Korte omschrijving
De bestaande stoom-aangedreven ammoniakcompressor in de ammoniakfabriek van OCI Nitrogen wordt vervangen door een elektrisch aangedreven ammoniakcompressor. De compressor (inclusief elektromotor en toerenregeling) wordt (waarschijnlijk) geleverd door MAN Energy Solutions in de vorm van een skid en een container met de elektronica. De projectorganisatie voor de integratie in de fabriek is in handen van Sitech. OCI Nitrogen is als fabriekseigenaar opdrachtgever voor dit project.

Resultaat
Door de uitvoering van dit project daalt de directe CO2-uitstoot van OCI Nitrogen op Chemelot met circa 17 kiloton per jaar (bijna 1%). Als wordt gecorrigeerd voor de CO2-uitstoot van de elektriciteitsopwekking is de besparing in Nederland ruim 10 kiloton per jaar