M. Kok

Eindrapport Co-creatiepilot Noordzeekanaalgebied

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Op basis van het klimaatbeleid worden veel projecten geïnitieerd, waarbij mensen vanuit verschillende rollen betrokken zijn. Een goede samenwerking is van belang om tot een succesvolle realisatie van deze projecten te komen.

Doelstelling
Public Mediation en TNO hebben de opdracht gekregen om in een pilot te onderzoeken welke condities we kunnen creëren om industriële partijen bij de realisatie van klimaat- en energieprojecten te laten samenwerken met omgevings¬partijen. Hier heeft in de periode oktober 2020 - december 2021 een groep bedrijven, overheden, lokale maat-schappelijke organisaties en bewoners die actief zijn in de IJmond, aan deelgenomen.

Korte omschrijving
De co-creatie pilot verliep langs twee sporen: 1) maandelijkse bijeenkomsten met bedrijven en overheden, waarin werd gereflecteerd op- en afgestemd over concrete klimaatprojecten, en 2) vier leerbijeenkomsten met partijen uit de IJmond waarin de onderlinge afhankelijkheden in beeld zijn gebracht, een dialoog is gestart en waarin is verkend hoe deze partijen vorm zouden kunnen geven aan co-creatie. Gedurende de looptijd van de co-creatiepilot is het maatschappelijk debat over de gezondheidseffecten van de staalproductie in de IJmond sterk opgekomen. Uit de leerbijeenkomsten kwam naar voren dat de zorgen hierover worden herkend, maar dat ze te weinig aan bod komen in de besluit¬vorming over klimaatprojecten en in de beleidsstrategieën voor de verduurzaming van de energievoorzie¬ning. Dat leidde tot grote zorgen bij groepen omwonenden die zich afvragen wie de verantwoordelijkheid neemt voor de bescherming van hun gezondheid.

Resultaat
De co-creatiepilot bracht diverse resultaten op. Zo is gezondheid als randvoorwaarde gesteld voor de realisatie van projecten uit de Cluster Energiestrategie in de IJmond. De pilot leverde een handelingsrepertoire op hoe gebiedsgericht betrokkenheid en samenwerking van mensen bij opgaven kan worden gestimuleerd.