EA

Efteling Aardgasloos: Energievoorziening Anderrijk

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Naast innovatieve attracties, storytelling, gastvrijheid en comfort, wordt duurzaamheid in toenemende mate een thema waarop attractieparken worden gewaardeerd en een verantwoordelijkheid hebben te nemen. Efteling wil op dit vlak een voortrekkersrol op zich nemen en heeft zichzelf onder meer de ambitie gesteld om de CO2-footprint fors te verkleinen. Doel is om uiterlijk in 2030 geheel klimaatneutraal te zijn. Naast CO2, heeft Efteling eveneens de ambitie om de stikstofuitstoot te beperken. Zoals bekend is stikstofuitstoot een grote bedreiging voor de natuur en gezien de ligging van het park wil Efteling deze uitstoot dan ook zo snel mogelijk omlaag brengen. Eén van de manieren om bovenstaande ambities te verwezenlijken is het terugdringen van aardgasgebruik. Bij de verbranding van gas komt uiteraard zowel CO2 als stikstof vrij, daarom is aardgasvrij één van de strategische prioriteiten van de Efteling. Het project Energievoorziening Anderrijk geeft hieraan handen en voeten. Waar nu gas wordt gestookt om gebouwen te verwarmen (en te koelen), zal een innovatief systeem worden aangelegd gebaseerd op de beginselen van aquathermie om deze taak in de nabije toekomst te vervullen.

Doelstelling
Dit demonstratieproject is een investeringsproject waarbinnen in een realistische gebruiksomgeving het functioneren wordt aangetoond van een, voor Nederland, eerste toepassing van een vernieuwende technologie.

Korte omschrijving
Meer concreet is het doel van het project het realiseren van de volgende projectonderdelen: • Aanleg van een toekomstbestendig ondergronds watervoerend terreintracé in Anderrijk waarmee verschillende gebouwen met elkaar verbonden worden en waar o.a. WKO-bronnen (bodemenergie) op aan te sluiten zijn. • Aanleg van een bodemenergiesysteem. • Aanleg van een energie-uit-oppervlaktewatersysteem in de Aquanura-vijver. • Aansluiting van een aantal gebouwen op het terreintracé, zodat deze assets gebruik kunnen maken van bodemenergie en energie-uitwisseling. • Toepassen van warmtepomptechnologie bij deze assets, om duurzaam gebruik te kunnen maken van het systeem.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een grondig gedemonstreerde installatie voor het duurzaam koelen en verwarmen van gebouwen in bestaande bouw, waardoor het gebruik van aardgas kan worden teruggebracht naar nul. Specifiek voor de Efteling betekent dit een verlaging van de emissie van CO2 en NOx met zo'n 25% in de periode van 2020-2022 en een volledig klimaatneutraal park per 2030.