Een nascheidingsintallatie voor Regio Zuid

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het verminderen van de hoeveelheid afval die integraal verbrand wordt en een focus op meer recycling is een essentiële volgende stap in het duurzaamheidsproces. Echter, om deze transitie te maken, is nascheiding van afval nodig, niet alleen van huishoudelijk maar ook bedrijfsmatig afval, dat qua verhouding en formaat afwijkt van huishoudelijk afval en als combinatiestroom in Nederland nog niet wordt nagescheiden. De implementatie van een nascheidingsinstallatie (NSI) voor huishoudelijk en bedrijfsafval die het mogelijk zou maken om meer recyclebare materialen, zoals plastic, papier/karton en zelfs luiers, uit het afval te extraheren nog voordat deze in het verbrandingsproces terecht komen, brengt een aanzienlijke investering met zich mee. Het probleem is echter dat er geen kant en klare NSI oplossing bestaat die aan de verhoogde performance criteria voldoet die PreZero in haar doelstelling heeft gesteld. PreZero weet zonder milieustudie niet welke technologieën individueel en als gecombineerde installatie de meest gunstige milieueffecten heeft.

Doelstelling
De doelstelling van deze TSE studie is binnen 11 maanden de milieuimpact van de verschillende scheidingstechnologieën die in aanmerking kunnen komen voor een nascheidingsinstallatie in kaart te brengen. Het uiteindelijke doel van PreZero is een toekomstbestendige NSI van 200 duizend ton te ontwikkelen die op grote schaal en met de meest gunstige milieueffecten zowel huishoudelijk als bedrijfsmatig containerafval kan nascheiden.

Korte omschrijving
Dit project bestaat uit 5 werkpakketten om de projectdoelen te realiseren. WP 1: projectmanagement, disseminatie en rapportage, waarbij PreZero International samen met PreZero Roosendaal verantwoordelijk is voor coordinatie, kwaliteitsbewaking, risicobeheer en communicatie. WP 2: performance analyse van technische opties, waarbij PreZero International en Stadler de specificaties en (milieu)prestaties van verschillende, bestaande scheidingsmethoden en technieken in kaart brengen om op basis van CO2 berekeningen door CE Delft de beste milieu-uitgangssituatie te bepalen en de meest geschikte technologieën te selecteren waarmee de hoogste milieubescherming behaald wordt. WP 3: uitwerken van de ketenanalyse door PreZero International, waarbij De Afvalspiegel verantwoordelijk is voor steekproeven over de samenstelling van bedrijfsafval. WP 4: basic design werkzaamheden, inclusief een volledige analyse van de milieu-impact van de NSI, door PreZero International in samenwerking met Stadler, met Royal Haskoning input voor de vergunningscan. WP 5: uitwerken van de business case door PreZero International en PreZero Roosendaal, leidend tot een investeringsbesluit voor het vervolgproject.

Resultaat
Deze milieustudie beoogt de volgende resultaten op te leveren: - Een uitgebreid rapport inclusief de impact en business case en vergunningscan van de geplande nascheidingsinstallatie. Dit rapport zal onder meer de technische mogelijkheden, financiële vereisten, en milieuvoordelen (waaronder de CO2-reductie) specificeren. Hiermee kan PreZero een weloverwogen besluit nemen over de benodigde investeringen in de nascheidingsinstallatie. - Een basisontwerp van de installatie waarin alle processen succesvol worden geïntegreerd. - Een gedetailleerd plan hoe er in het huidige ontwerp rekening gehouden kan worden met toevoeging van scheidingsstappen voor afvalstromen die momenteel nog niet verwerkt kunnen worden. De resultaten van deze studie zullen de basis vormen voor de gedetailleerde ontwerpfase en bouw van de nascheidingsinstallatie. Door deze verbeterde nascheidingsprocessen, in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en een verhoogd systeembegrip van de afval- en recyclingketen, wordt een solide basis gelegd voor toekomstige circulaire praktijken en worden materialen die recyclebaar zijn niet onnodig verbrand.