ETN

Ecovat Tuinbouw Netbalanceringssysteem.

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Ecovat ziet specifieke mogelijkheden voor het gebruik van de “kas als energiebron” en netbalancering in de glastuinbouw in combinatie met de lokale energiemarkten.

Doelstelling
Onderzocht wordt hoe flexibiliteit in het energiesysteem kan worden gecreëerd, met behulp van een (semi-gesloten) tuinbouwkas als energiebron.

Korte omschrijving
Er wordt onderzocht op welke wijze in de tuinbouwkasomgeving zonnewarmte en restwarmte vanuit een (semi-gesloten) tuinbouwkas kan worden opgeslagen, pieken en dalen in het elektranet kunnen worden opgevangen en de tuinder tevens kan optreden als warmteleverancier aan derden, terwijl tevens een klimaatneutrale energievoorziening voor het tuindersbedrijf ontstaat en het risico op kostenfluctuaties voor energie-inkoop wordt verkleind.

Resultaat
Een rapport dat de route aangeeft naar een toekomstbestendig en risicomijdend energiesysteem voor de tuinbouwkasomgeving, dat een constante kwaliteit van de gewassen garandeert, onafhankelijk is van fossiele brandstoffen en dat een verdienmodel heeft gebaseerd op netbalancering van de Nederlandse en Duitse elektriciteitsmarkten.