Ecovat

Ecovat

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Uitvoerings-technische haalbaarheid op de locatie: a. Ondergrond: Onderzocht moet worden welke bodemgesteldheid ter plaatse aanwezig is De bodemgesteldheid bepaalt in eerste instantie de bouwmethode. Bij zand en grind, kan de “soilmix” techniek worden toegepast, terwijl bij klei uitgeweken zal worden naar de “verbuisde palen-methode” . Dit heeft zowel technische als economische consequenties. Ook de waarde van de uitkomende grond tijdens de bouw heeft economische consequenties. b. Grondwaterstand: De bovenzijde van het Ecovat thermisch opslagvat moet worden gepositioneerd op gelijke hoogte met het laagste grondwaterniveau. Indien het grondwaterniveau op locatie erg laag is moet het vat worden voorzien van een bodem en wordt geen gebruik gemaakt van natuurlijk grondwater als opslagmedium, maar van in het vat gepompt water. (wij verwachten dit in den Haag niet, maar is wel zeer lokatiegebonden). c: Locatie. Welke locatie voor de ondergrondse bouw van een Ecovat thermisch opslagvat is het meest geschikt en haalbaar.

Doelstelling
De gemeente 's-Gravenhage streeft verduurzaming na van de energievoorziening binnen haar gemeente en wil onderzoeken of het door Ecovat ontwikkelde concept toepasbaar is in een concrete wijk (gebied Loolaan).

Korte omschrijving
Het project heeft de volgende doelstellingen: 1. Onderzoek naar aspecten m.b.t. ruimtelijke ordening, bestuurlijke aanpak, vergunningen, procesinrichting, draagvlak bij eindgebruikers, rollen voor stakeholders; 2. Op de specifieke lokatie de (uitvoerings) technische haalbaarheid aantonen; 3. De optimale configuratie voor de specifieke locatie bepalen. 4. Daarnaast aan de hand van bovenstaande aspecten de lokale duurzaamheidswinst berekenen en de economische consequenties doorrekenen en vergelijken met alternatieve oplossingen die technisch mogelijk zijn op de specifieke locatie.

Resultaat
Het resultaat van het project is enerzijds een uitgewerkt plan voor toepassing van dit nieuwe concept voor een concrete woonwijk (gebied Loolaan den Haag)en daarnaast levert het project een duidelijk beeld van: 1. De concrete haalbaarheid voor de betreffende locatie; 2. De consequenties voor (lokale) regelgeving en beperkingen (Bestemmingsplan, vergunningen etc.); 3. De benodigde en gewenste configuratie van opwekkingsapparatuur (PVT), opslag (omvang, laad-en ontlaadsnelheid) en afgiftesysteem. 4. Het draagvlak bij de eindgebruikers/afnemers van energie. 5. Een vergelijking zowel op duurzaamheid als economische haalbaarheid met alternatieve systemen voor de locatie 6. De invloed op de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente 's-Gravenhage. En last but not least: een algemeen beeld welke voordelen met het concept bij landelijke en internationale uitrol te behalen zijn en welke procesaanpak en randvoorwaarden daarbij van belang zijn.