ELF Schiphol

ECOR Living Factory (ELF) Schiphol

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Aanleiding is gelegen in de circulaire gedachten van de huidige tijd. We moeten af van het idee dat er afval bestaat, Afval is alleen een materiaal op de verkeerde plek. De reststroom van de een is de input van de ander. Zo ook in ons upcycling proces. Op het moment gaan vanuit allerlei bedrijven nuttige reststromen naar de verbranding. Echter lenen deze reststromen zich perfect als grondstof voor ECOR plaatmaterialen. Noble Environmental Technologies Europe B.V. wil een aanzienlijk verschil maken in de transitie naar een volledige circulaire economie, en daar leent de ECOR technologie zich uitstekend voor.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is het uitrollen van een ECOR Living Factory (ELF). Dit omvat een lokale productiefaciliteit in de regio Amsterdam die regionale reststromen (met name het gras afkomstig van Schiphol) converteert tot een ECOR-legering die regionaal zijn afzet kan vinden. Belangrijkste afnemer van deze faciliteit zal Schiphol zijn. ECOR is een volledig duurzaam Cradle-to-Cradle-gecertificeerd (C2C) materiaal. Het bestaat geheel uit gerecycled organisch restmateriaal en is volledig vrij van chemicaliƫn. Conversie van reststromen heeft tot doel de onnodige CO2 uitstoot van de gangbare manier van verwerking van reststromen te vermijden.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project zullen bestaan uit detail engineering van de installaties in de productiefaciliteit, de inrichting van de nieuwe faciliteit en tegelijkertijd commercialisatie van ECOR-panelen.

Resultaat
Het resultaat is een ECOR Living Factory in de regio Amsterdam. Door een alternatief te presenteren voor afval verbranding en een duurzaam alternatief te bieden voor plaatmaterialen wordt hiermee bijna 24.000ton CO2 per jaar vermeden. Deze ELF fungeert als demonstratie en als doorontwikkeling van de ELF die in Venlo is gerealiseerd, waarna spin-off naar vervolg investeringen met betrekking tot nieuwe ELFs in Europa aannemelijk is. Op het moment zijn er 8 getekende LOI's t.a.v. de bouw van ECOR Living Factories (ELF's) voor in totaal meer dan 10 productielocaties met een vergelijkbare, dubbele of 3-voudige productiecapaciteit als de onderhavige ELF. Dit demonstratieproject vervult een essentiƫle voorbeeldrol ten opzichte van verdere opschaling.