DRGW

Duurzame Renovatie Gestapelde Woningbouw

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bij renovatie en verduurzaming van galerijflats uit de jaren '60 en '70 is toepassing van zonnepanelen niet evident. In dit project wordt daarvoor een aantal uitdagingen opgelost: ketensamenwerking, benutten gevel voor voldoende energie-opwekkend vermogen, beperken bouwkundige en installatietechnische risico's, creƫren van een aantrekkelijke financiering en business case voor realisatie van het BIPV systeem en het toevoegen van intelligentie. Hierdoor wordt voor een nieuw marktsegment PV aantrekkelijk wat tot additionele duurzame energieproductie leidt en bespaart op de SDE+uitgaven.

Doelstelling
Het project heeft als doel om een intelligent en duurzaam BIPV gevelsysteem geschikt voor duurzame renovatie van gestapelde woningbouw, inclusief financieel aantrekkelijke business case te ontwikkelen. Het project levert een eerste pilot op, maar het systeem dient daarna schaalbaar te zijn, zowel industrieel/technisch als financieel, zodat een uitrol naar overige locaties in Nederland haalbaar wordt en hiermee een nieuw marktsegment kan worden voorzien van PV.

Resultaat
Dit project resulteert in een industrieel toepasbaar BIPV gevelsysteem (ZigZagSolar), gekoppeld middels een intelligent systeem dat monitoring, salderen en aanbod- en vraagbalancering mogelijk maakt (Herman de Zonnestroomverdeler) en een aantrekkelijk financieringsmodel waarmee woningcorporaties ontzorgt worden (Tautus financieel model). De combinatie van deze innovaties wordt toegepast in een eerste pilot bij woningcorporatie ZOwonen, de Eisenhower flat II, gelegen aan de Eisenhowerstraat te Sittard.