DREMR

Dutch Reduced Energy Mineral Recycling

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Branchebreed wordt in de Bouw en Sloop afval-industrie de rotatieslinger techniek toegepast bij het bewerken van beton en meng (puin) afvalbrokstukken. Er zijn twee grote nadelen aan deze bewerkingstechniek, namelijk een hoog energieverbruik en een granulaat eindproduct welke onvoldoende uniform van vorm en grootte is om toegepast te kunnen worden als een hoogwaardig verwerkingsproduct in de verwerkende granulaatindustrie. De rotatiebewerking vergt een grote energie input per te bewerken eenheid. Deze hoge energie input per te bewerken eenheid is in de afvalbranche breed onderkend probleem in binnen- en buitenland. Dit project heeft als doel om de eerste toepassing van een nieuwe energiezuinige Nederlandse brekertechniek te demonstreren. Als resultaat van de vernieuwde aanpak wordt een daling (gemiddeld 64 % bij verwerking van beton tot betongranulaat en gemiddeld circa 14 % energiebesparing bij productie van menggranulaten) van de benodigde hoeveelheid energie per verwerkte ton puin tot grondstof/granulaat begroot. Hierdoor dalen de kosten per ton verwerkt granulaatproduct voor de markt. Er ontstaat hierdoor een forse kWh verbruiksreductie en CO2 reductie.

Doelstelling
Eerst beoogd doel is een functionerende elektrische aangedreven BSA verwerkende installatie werkend onder praktijkomstandigheden Het tweede boogde doel van het project is besparing van energie verbruik per bewerkingseenheid met 64 % bij betongranulaten en met 14 % bij menggranulaten. Het derde beoogde doel is het produceren van uniforme granulaat monostromen als eindproduct welke met meerwaarde toepasbaar zijn in de granulaat verwerkende industrie. Als branche doel voor de Nederlandse Bouw en Sloop Afval verwerkers en de installatie industrie voor afvalverwerkingsinstallaties worden via de demo van deze nieuwe energiebesparende technische innovatie, nieuwe groei mogelijkheden in energiebesparing, omzet, werkgelegenheid, export van technische procestechniek, granulaatproductie procedés en circulaire granulaat toepassingen zichtbaar gemaakt.

Korte omschrijving
De activiteiten in het project bestaan uit 4 fases, ontwerpfase, plaatsingsfase,demofase en verslagfase. In de ontwerpfase word de nieuwe granulaat brekerlijn ontworpen en aangepast op de randvoorwaarden van het locatieterrein. Tevens worden de technische innovaties die uit de experimentele ontwikkelingfase ingepast in het ontwerp. Na de ontwerpfase, waarbij ook de locale aansluiting op motoren, elektriciteit- en datanetwerk en op de proceslijn worden bepaald, wordt het ontwerp omgezet in de demo-installatie op de projectlocatie. Busschers b.v. zal hiervoor een speciaal geschikte elektrisch aangestuurde machines ontwikkelen, waarvoor de innovatieve steun wordt ingeroepen van de TU Eindhoven, met name kaak brekerkop en kegel breker afstelling en het optimalisatie van het zeefproces. TU Eindhoven, leverancier Busschers b.v., Baetsen Bouwstoffen hebben een gezamenlijke rol in de exploitatie en optimalisatie van de installatie. BBRS recycling vertaalt de resultaten naar de actoren in de productiekolom. De Mebin ,als branchevertegenwoordiger van de verwerkende granulaatindustrie, beoordeelt de toepassingsmogelijkheden van de door de installatie geproduceerde granulaatstromen.

Resultaat
Eerst beoogd resultaat is het realiseren van een functionerende elektrische aangedreven BSA verwerkende installatie onder praktijkomstandigheden Het tweede boogde resultaat van het project is besparing van energie verbruik per bewerkingseenheid met 64 % bij betongranulaten en met 14 % bij menggranulaten. Het derde verwachte resultaat is de productie van uniforme granulaat monostromen welke als eindproduct met meerwaarde toepasbaar zijn in de granulaat verwerkende industrie. Als branche resultaat voor de Nederlandse Bouw en Sloop Afval verwerkers en de installatie industrie voor afvalverwerkingsinstallaties wordt investeringbereidheid gecreëerd voor deze nieuwe energiebesparende technische innovatie waardoor nieuwe groei mogelijkheden in energiebesparing, omzet, werkgelegenheid, export van technische procestechniek, granulaatproductie procedés en circulaire granulaat toepassingen gecreëerd worden