DHARA

Down-hole Array for Research at Ammerlaan

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland heeft de ambitie om de ontwikkeling van geothermie in Nederland op te schalen en te versnellen. Tegelijkertijd zijn er zorgen omtrent voelbare aardbevingen die veroorzaakt kunnen worden door het gebruik van de ondergrond voor geothermie. Deze zorgen leiden tot verlies van draagvlak voor geothermie, het stopzetten van projecten, en het opleggen van (te) strikte randvoorwaarden.

Doelstelling
Het doel van DHARA is om met gebruik van de juiste data aan te tonen hoe het risico op seismiciteit bij geothermie ingeschat en beheerst kan worden; een nodige stap voor schaalvergroting van geothermie (MMIP4). Dit wordt bewerkstelligd met innovatieve metingen in een diepe put nabij een producerend geothermisch project.

Korte omschrijving
De voormalige productieput PNA-GT-01 wordt geïnstrumenteerd met geofoons en vervormingsmeters (tiltmeters) tot een diepte van 900 m, in lagen waar weinig ruis is en zeer kleine bevingen kunnen worden gemeten. Daarnaast wordt een meetnetwerk geïnstalleerd aan het oppervlak. De instrumenten worden permanent aangesloten op het KNMI meetnetwerk. Na kalibratie van het meetnetwerk zal continue data-acquisitie en analyse plaatsvinden zodat eventuele bevingen worden gedetecteerd. De broneigenschappen van de bevingen worden onderzocht en het lokale snelheidsmodel wordt verbeterd. Daarnaast wordt een gekoppeld geologisch, reservoir en geomechanisch model ontwikkeld, wat gekalibreerd en gevalideerd wordt met de gemeten data. Dit model wordt gebruikt om mitigatiestrategieën door te rekenen. De resultaten zullen worden gebundeld in een uiteindelijk rapport en gepubliceerd worden via verschillende kanalen (wetenschappelijke publicaties, nieuwsberichten). De gemeten data worden openbaar gemaakt om verdere kennisopbouw en interactie te stimuleren.

Resultaat
Het resultaat bestaat uit een openbare dataset met nauwkeurige metingen van vervormingen en (micro)seismiciteit nabij een producerend geothermisch project, een snelheidsmodel en gevalideerd geomechanisch model. Aanbevelingen voor het omvormen van een productieput naar een monitoringsput worden gerapporteerd, en resultaten worden gedissemineerd via websites, data repositories en artikelen.