DOEDE

Demoproject Optimale Energiesturing Duurzame Energie (DOEDE)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het doel van het project is om te demonstreren dat (batterij) energieopslag in combinatie met demandrespons het rendement van decentrale duurzame energievoorziening inclusief het verbruik van een groot varkensbedrijf versterkt en derhalve van meerwaarde is voor intermitterende energiebronnen. Demonstratie zorgt voor een toename van het besef dat energieopslag en demand-responds cruciaal en succesvol is voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem en demonstratie zorgt voor versnelde marktontwikkeling waardoor Nederlandse bedrijven zowel nationaal als internationaal het verschil kunnen maken binnen de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Doelstelling
Met ca 350 kWp op de varkensstallen heeft Roefs een zon-PV-systeem van significante omvang. De geproduceerde energie staat in verhouding tot een jaarconsumptie van 365.000 kWh per jaar. Door de dag/nacht en seizoensinvloeden wordt echter ook een groot deel terug geleverd aan het openbare net, om deze vervolgens weer van het openbare net te onttrekken tijdens nachtelijke uren en in de winter.

Korte omschrijving
Het project bevat de volgende activiteiten: 1) Contractuele fase: met de energieleverancier worden afspraken gemaakt over de inrichting van het energiecontract 2) Constructie fase: opbouw van het energieopslagsysteem 3) Integratie fase: het Jules-Energy-Platform integreren met het energieopslagsysteem van ATEPS. 4) Demonstratie- en communicatie fase: diverse activiteiten en bijeenkomsten om de technologie en het business model te promoten en de markt in beweging te krijgen.

Resultaat
Het resultaat is een in het oog springend demonstratie traject dat in directe zin de business versterkt van Varkenshouderij Roefs, ATEPS Nederland en Jules Energy. En in indirecte zin Nederland op de kaart zet als land waar slimme energieoplossingen gerealiseerd worden.