Elektrificatie steenwol

Demonstratie van de elektrificatie van het steenwolsmeltproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en de doelen van de Nederlandse overheid moet de uitstoot van CO2 in Nederland in 2030 met 55% gedaald zijn ten opzichte van 1990. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ?. Hoewel de toepassing van steenwolproducten van ROCKWOOL zorgt voor een verlaging van de CO2-emissie, wordt tijdens de productie ervan ook CO2 uitgestoten. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is dan ook van strategisch belang voor ROCKWOOL. Het onderdeel van het productieproces dat voor de meeste impact op het milieu zorgt zijn de op cokes gestookte smeltovens die moeten verhitten tot 1500 ?, waarbij veel CO2 en warmte vrijkomt. Daarom zal ROCKWOOL het smeltproces elektrificeren door gebruik te maken van een nieuwe, innovatieve technologie in een ombouw op het bestaande proces. De elektrificatie zal zorgen voor een significante CO2-emissie reductie in de productie van steenwolproducten.

Doelstelling
Het doel van dit demonstratieproject is het demonstreren van de elektrificatie van het steenwolsmeltproces door het ombouwen van het bestaande smeltproces. Dit zal zorgen voor een sterke vermindering van de CO2 uitstoot en bijdragen aan de technologie ontwikkeling voor hoge temperatuurprocessen. De doelstelling van het project is samen te vatten in de volgende deeldoelstellingen: 1. Gedetailleerd ontwerp van de ombouw 2. Constructie van de ombouw naar een elektrisch smeltproces 3. In bedrijf nemen van het elektrische smeltproces 4. Volledig werkzaam elektrisch smeltproces

Korte omschrijving
ROCKWOOL B.V. zal in samenwerking met moederbedrijf ROCKWOOL A/S het gedetailleerde ontwerp van de elektrische oven ontwikkelen en uitvoeren. Het ontwerp zal worden gebouwd op de productielocatie van ROCKWOOL B.V. in Roermond. Hiervoor zullen de huidige smeltovens moeten worden omgebouwd. Nadat de bouw is afgerond zal de installatie worden getest om te zorgen dat er geen problemen tijdens de productie zullen gaan plaatsvinden.

Resultaat
Het beoogde resultaat van dit demonstratieproject is het aantonen van de werking van een elektrische smeltoven na een ombouw in een steenwolproductieproces. De resultaten zullen de vorm hebben van een gedetailleerd ontwerp en werkende elektrische smeltovens. Door deze demonstratie kan ROCKWOOL de CO2 uitstoot significant reduceren en zal het voor meer toekomstbestendigheid in de productie van duurzame steenwolproducten zorgen.