DEI_CASA

Demonstratie CASA-woning

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De bestaande bouwmarkt neemt niet snel innovaties aan, terwijl de impact van de bouwmarkt verantwoordelijk is voor 36% van de CO2 -emissies in Europa (BPIE, 2011). De tijdrovende conventionele methoden zijn gebaseerd op bakstenen en beton. Deze methoden brengen een hoog energieverbruik met zich mee, zowel door transport als door de inherent energie-intensieve productiemethoden. Derhalve zijn dit inherent inflexibele gebouwen, die alleen aan het einde van hun leven kunnen worden gesloopt.
Team Casa wil samen met de partners de energietransitie naar duurzaam wonen versnellen, door integratie en innovatie naar de bouwwereld te brengen. Hiermee zetten we een nieuwe, hogere standaard neer voor alle woningen op gebied van duurzaamheid, comfort en prijs, die behaald kan worden met technologie├źn die vandaag beschikbaar zijn.

Doelstelling
Het doel van dit project is om binnen 3 jaar een seriebouw van sociale CASA-woningen te realiseren en te demonstreren. Ons achterliggende doel daarbij is om de integratie aan te tonen van:
- Een duurzaam bouwproces.
- Productie en opslag van energie tijdens exploitatie.
- Een gebruikersgerichte woonervaring.
- De omliggende gemeenschap.

Korte omschrijving
Team Casa doet de finetuning van de Seasonal Thermal Energy Storage waarbij samen wordt gewerkt met leverancier HoCoSto. De CASA-STES werkt nu wel in basis, maar een aantal onderdelen zijn nu erg kostbaar en gaan we middels een nieuw ontwerp vereenvoudigen. Een ander belangrijk element is de prefabricage van de Service Core: deze dient geheel inclusief alle elektrische installaties gereed te zijn, hetgeen betekent dat het ontworpen moet zijn zodanig dat het betrouwbaar en eenvoudig ingericht maar ook vervoerd en gemonteerd kan worden. Verder moet de aansturing van de woning gebouwd worden. Vervolgens wordt er een Energiedak-Plus, opgebouwd uit prefab dakelementen. Hurks zal met name als pakket hebben om ervoor te zorgen dat de constructieve/bouwkundige elementen betaalbaar en monteerbaar ontworpen worden.


Resultaat
Dit project kent meerdere resultaten:
- Geïntegreerde bouwmethode en installatie voor duurzaam wonen.
- Demonstratieproject met 8 woningen.
- Rapport van demonstratie en voor disseminatie van kennis en resultaten.