DBP

Demonstratie Biopellet productie procedé

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Er bestaat veel onbenutte biomassa in Nederland. Zo blijft een groot gedeelte van de vrijgekomen biomassa bij landschapsonderhoud achter in bossen. Tegelijkertijd zet Europa sterk in op de reductie van de uitstoot van broeikasgassen waarbij in Nederland vooral de uitdaging zit in het vervangen van aardgas. In bijna alle huizen in Nederland wordt aardgas gebruikt en ook bedrijven en industriepartijen zijn verslaafd aan deze makkelijke brandstof. De alternatieven voor verwarming zijn: houtkachels, pelletkachels, warmtepompen, geothermie en zonnethermie. Van deze technieken komen systemen die pellets gebruiken als beste uit de bus. Ze zijn gebruiksvriendelijk, constant, weersonafhankelijk en hebben een hoog rendement. Het nadeel is dat de productie van pellets vaak plaatsvindt in het buitenland. Jalo Biopellets Twente VOF heeft een vernieuwend procedé ontwikkeld om hier iets aan te doen. Door de innovatieve techniek kunnen laagwaardige, lokale biomassastromen omgezet worden in hoogwaardige ENplus A2 pellets. Zo kan met lokale stromen een groot gedeelte van het gasverbruik duurzaam worden ingevuld, waarbij tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen in bossen voorkomen wordt.

Doelstelling
Dit project is ingericht om het innovatieve procedé op grote schaal te demonstreren. De demonstratie gaat aantonen dat lokaal aanwezige onbenutte biomassa ingezet kan worden voor de productie van zogenaamde biopellets. Deze biopellets kunnen gas vervangen. De discussie rondom de herkomst van houtpellets hoeft hier niet plaats te vinden. In een eerder stadium is het proof-of-principle op pilot schaal getoond. Dit (DEI-) project is erop gericht om full-scale en in een industriële setting de werking van de techniek te demonstreren.

Korte omschrijving
Het project bevat de volgende fases: - Voorbereiding en detailengineering - Bouwinstallatie - Productie (1 jaar) - Evaluatie Alle kennis die opgedaan wordt tijdens het project kan gebruikt worden om vervolgens op meer plaatsen in Nederland dergelijke installaties te plaatsen. De demo zal plaatsvinden in Overijssel. Verder is er aantoonbaar interesse vanuit Drenthe en Friesland voor herhaling van de opstelling in de betreffende provincies.

Resultaat
Concreet levert dit DEI-project een besparing van 1,53 Petajoule op. Het herhalingspotentieel in Nederland is circa vijf gelijksoortige installaties. Buiten Nederland is dit potentieel lastig te kwantificeren, maar er kan gedacht worden aan een factor 15. De demo zal een wezenlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de duurzame energie doelstellingen, het terugbrengen van de broeikasgasuitstoot en het helpen bij het uitfaseren van aardgas in Nederland. Het internationaal potentieel is fors, voornamelijk in landen die ook veel landschapshout hebben. Het is een stimulans voor de lokale (duurzame) economie in Overijssel in de eerste plaats, vervolgens ook voor de rest van Nederland en de wereld.