DEMO BVG

Demonstatieproject Biomass Valorisation Group (DEMO BVG)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Op dit moment wordt met name A-hout gebruikt als biomassastroom voor de opwekking van thermische duurzame energie. De prijzen van A-hout liggen enorm onder druk. BVG ziet economische kansen en technische mogelijkheden om de overige goedkopere biomassastromen te benutten. Het probleem is dat deze nu vaak nog onbenut blijven.

Doelstelling
Het doel van dit project is de productie van een goedkopere, schonere energiedrager. BVG gaat een Clean Biomass Fiber (CBF) Pellet met een prijs van €5 / GJ produceren, ten opzichte van de referentietechniek van €8 / GJ voor een industriële houtpellet. Deze CBF pellet wordt gemaakt van een afvalstromen met een negatieve restwaarde.

Korte omschrijving
Binnen dit project worden twee proceslijnen gerealiseerd. Het eerste deel gaat Clean Biomass Fibers (CBF) / CBF pellets produceren. Deze kunnen worden geleverd aan de WKK plant naast de demoplant. Het tweede deel produceert vanuit de Clean Biomass Fibers BioTorTech (BTT) Pellets. Deze kunnen worden geleverd aan een energiecentrale. In de voorbehandeling is BVG in staat om de vloeistoffen, met een aanzienlijke mineralenconcentratie, te scheiden van de vaste stof. Hierdoor kunnen deze direct of na een verdere concentratie hun weg vinden in de kunstmestmarkt.

Resultaat
Dit demonstratieproject stelt BVG in staat een lagere prijs voor de energiedrager te bereiken en gelijk de zuiververheid van de energiedrager op te voeren. Doordat de energiedrager schoner is blijft er minder as achter dan bij gebruik van reguliere biomassastromen.