De Ontwikkeling van biobased coatings voor de voedselverpakkingsblikindustrie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Huidige coatings voor metalen verpakkingen bestaan voornamelijk uit fossiele componenten die onder invloed van temperatuur of UV-licht uitharden. Coatings voor metalen verpakkingen moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moet de coating onder andere flexibel genoeg zijn om vervorming van blikken te kunnen weerstaan, resistent zijn voor verschillende chemische (agressieve) bestanddelen uit voedsel en hoge temperatuur kunnen weerstaan tijdens het sterilisatieproces. Een betaalbaar biobased alternatief voor dit product is tot op heden daarom nog niet beschikbaar. Novochem voorziet de grootste can-producenten van nieuwe producten, en is commercieel actief in het op de markt brengen van nieuwe ontwikkelingen. In samenwerking met Orineo Technical Centre en Van Loon Chemical Innovations ontwikkelt Novochem een biobased alternatief voor coatings van metalen verpakkingen. Het consortium wil in onderhavig project een biobased coatingsysteem ontwikkelen voor metalen voedselverpakkingsblikken en testen.

Doelstelling
Doel van dit project is om een 100% biobased metaalcoating te ontwikkelen voor industriƫle productie van metalen voedselverpakkingen en te testen.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project omvatten de doorontwikkeling van het OriBond coatingsysteem, de testproductie van 3 en 2 piece blikken, en de validatie van de coating voor het productieproces en de toepassing van voedselverpakkingen.

Resultaat
Primair zal dit project leiden tot de ontwikkeling en validatie van een nieuw veelbelovend biobased hars en het productieproces voor de coating van metalen verpakkingen t.b.v. de voedselindustrie.