De Energiekring

De Energiekring

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld om tegen 2030 aanzienlijke vooruitgang te boeken in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, inclusief het realiseren van 500.000 nieuwe aansluitingen op warmtenetten. De EnergieKring speelt hierop in met de ontwikkeling van een innovatief lokaal, duurzaam lage-temperatuur warmtenet. Het project richt zich specifiek op stedelijke omgevingen en monumentale panden waar traditionele aardgasvrije oplossingen beperkt inzetbaar zijn door bodemrestricties, netcongestie en ruimtegebrek. Dit systeem biedt een oplossing voor de overgang naar alternatieve energiebronnen.

Doelstelling
Het project EnergieKring beoogt de ontwikkeling van een lage-temperatuur warmtenet dat gebruik maakt van zonthermie, gecombineerd met thermisch actieve gevelbekleding en een waterbuffer voor energieopslag. Het systeem is ontworpen om verwarming o.b.v. aardgas te vervangen en de CO2-uitstoot te verminderen, met als doel het energie- en klimaatneutraal maken van de gebouwde omgeving. Dit warmtenet moet aantonen dat zelfs in stedelijke omgevingen, met de beperkingen van ruimte en historische gebouwen, duurzame warmte- en koudevoorzieningen mogelijk zijn.

Korte omschrijving
De activiteiten omvatten de installatie van 1600 m² aan thermische zonnepanelen en 400m2 PV-T panelen op het theater De Kring, evenals de aanleg van een innovatief warmtenet en een waterbuffer. De deelnemende gebouwen, de Sint Jan kerk, Theater de Kring en museum Tongerlohuys, worden aangesloten op dit netwerk. Het systeem maakt gebruik van slimme regelingen (waaronder Model Predictive Control (MPC)) om energieopwekking en opslag te optimaliseren, rekening houdend met de gelijktijdige vraag en aanbod van energie tussen de verschillende gebouwen.

Resultaat
De EnergieKring zal aantonen dat duurzame energieoplossingen, zoals lage-temperatuur warmtenetten gevoed door zonthermie, effectief zijn in het verminderen van CO2-uitstoot en (lokaal) kosteneffectief kunnen worden gerealiseerd. Dit warmtenet biedt een schaalbare oplossing voor verstedelijkte gebieden en kan dienen als model voor verdere uitrol in andere Nederlandse steden. Het project draagt bij aan het verminderen van netcongestie, biedt een lokaal en duurzaam alternatief voor aardgas, en geeft uitvoering aan de ambities van de gemeente Roosendaal om energie- en klimaatneutraal te worden tegen 2050, waarmee zij een voorbeeld kunnen zijn voor andere gemeenten die tot actie over willen gaan.