DigiStar

De digitale Startmotor (DigiStar)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de traditionele aanpak wordt per woningcorporatie, per project een (aanbestedings)traject opgestart, ontwikkeld, gecalculeerd, voorbereid, uitgevoerd en geëvalueerd met en door aannemers. Hierbij is er voor huurders veel onzekerheid over de kosten, waardoor zij dit soort trajecten wantrouwen. Ook lopen woningcorporaties en aannemers grote financiële risico's. Tot slot is schaalbaarheid niet geborgd in eenmalige projecten. Hierdoor resulteert deze projectaanpak in lange doorlooptijden met hoge proces-, engineerings-, interne en externe overheadkosten voor verduurzaming. Reimarkt heeft een nieuwe aanpak in de praktijk getest. Reimarkt is in staat om hiermee 360 woningen per jaar te verduurzamen tegen minder kosten. Momenteel is Reimarkt met dertig woningcorporaties in gesprek die interesse hebben. Met de huidige aanpak is Reimarkt niet in staat om dertig corporaties te bedienen. Om woningverduurzaming op grote schaal te kunnen faciliteren, is een digitale oplossing essentieel.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is om de unieke aanpak van Reimarkt op te schalen door middel van een softwareplatform. De aanpak van Reimarkt kent de volgende kenmerken: • Een categorisering van het woningaanbod van corporaties naar woningtype; • Het aanbieden van enkele gestandaardiseerde productassortimenten voor huurders met verduurzamingsmaatregelen; • Vooraf bekende prijzen van leveranciers. Door deze aanpak hebben woningcorporaties meer inzicht in het proces, hebben huurders meer invloed op de verduurzaming van hun woning en kunnen alle ketenpartners de kosten verlagen. Huurders kunnen bovendien zien welke invloed elke maatregel heeft op de huurprijs en zo worden onaangename financiële verrassingen achteraf voorkomen. Met deze aanpak kunnen woningen sneller worden verduurzaamd, tegen lagere kosten en met een beter resultaat. Om deze aanpak op te schalen wordt er een softwareplatform ontwikkeld waarin alle partijen hun eigen omgeving krijgen en het proces wordt gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Zo moet de verduurzaming van de sociale woningbouw worden versneld tot het gewenste niveau en de klimaatdoelstelling worden gehaald.

Korte omschrijving
Binnen dit project richt IT4Web zich als softwarespecialist op het ontwikkelen, testen en aanpassen van de benodigde softwaremodules. Reimarkt test de softwaremodules op werking en functionaliteit en organiseert, monitort en evalueert de pilot. Reimarkt onderhoudt hiervoor ook de contacten met de betrokken woningcorporatie en huurders. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier werkpakketten, gebaseerd op ontwikkelen software, testen software, testen in de praktijk (pilot) en evaluatie en eventuele aanpassingen naar aanleiding van de evaluatie. Het project start in december 2019 en loopt één jaar door.

Resultaat
Het beoogde resultaat van dit project is een goed werkend softwaresysteem dat in een realistische omgeving is getest en klaar is voor een grootschalig demonstratieproject. Daarnaast zal veel kennis worden opgedaan over de ontwikkeling van de software en hoe deze efficiënt en gebruiksvriendelijk kan worden ingericht. De volgende leerpunten worden onderscheiden: a. Kennis over de gebruikservaring van de softwareomgeving; b. Inzicht in de effectiviteit van de innovatie; c. Inzicht in behoeften van corporaties, huurders en leveranciers; d. Aanvullingen op/aanpassingen van het concept op basis van praktijktesten. Dit project zal veel inzicht geven in de werking van de softwaremodule in de praktijk. Met die kennis kan het product worden uitontwikkeld, waarna er een grotere test met meer woningen in verschillende omgevingen kan plaatsvinden. Wanneer deze demonstratie eveneens succesvol blijkt, kan worden overgegaan tot marktintroductie.