DDD

Dankzij de dijken

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Dijken zijn voor windenergie interessant. Een turbine op een dijk zou de best beschikbare onshore windcondities verenigen met behoud van de logistieke voordelen en kosten van onshore wind; een nieuw alternatief dat tussen offshore en onshore wind in zit. Daarnaast is er behoefte aan sites met acceptatie van de omgeving om een windpark te realiseren. De Nederlandse dijken liggen over het algemeen in beperkt bebouwde omgevingen met grotere afstand tot omwonenden dan huidige onshore turbines.

Doelstelling
Er zijn nog niet eerder windturbines op primaire zeedijken gerealiseerd, dichtbij een dijk of op een niet-waterkerende binnendijk is tot waar de huidige state of the art op dit gebied gaat. Een alternatieve benadering voor de fundering is nodig, evenals kennis van de risico's en medewerking van dijkbeheerders. In een al afgerond R&D project voorafgaand aan dit project heeft RWE samen met experts op het gebied van infrastructuur 4 alternatieve methoden voor windturbinefundering ontworpen die toepassing op een dijk mogelijk moeten maken. De variant met de minste impact op de dijk is geselecteerd en door onafhankelijke dijkexperts is een positief advies gegeven. RWE wil in dit project met meerdere windturbines in een demonstratieproject valideren dat integratie in zeedijken mogelijk is en zo een bijdrage leveren aan het toetsingskader dat dijkbeheerders in de nabije toekomst kunnen hanteren voor vergunningsverzoeken voor windturbines op dijken. Het project wordt uitgevoerd met een dijkbeheerder en experts op het gebied van water gerelateerde infrastructuur.

Resultaat
Resultaat van het project is de installatie van 3 windturbines in Noord-Nederland die gebouwd zijn aan de hand van een alternatieve benadering voor windturbinefunderingen. Daarnaast zal RWE met dit project onderzoeks- en meetgegevens als input leveren voor een toetsingskader ten bate van vergunningverlening door dijkbeheerders.