CH

Crowdheating

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Eén van de belangrijkste oorzaken van CO2-uitstoot in Nederland is het verwarmen van woningen en gebouwen met behulp van gasgestookte verwarmingssystemen. Het loskoppelen van het gas van bestaande woningen wordt dan ook beschouwd als een essentiële stap om de doelstellingen qua reductie van CO2-uitstoot te bereiken. Aanvragers zien momenteel een aantal problemen die het volledig aardgasvrij maken van woningen in de weg staan. Voorbeelden hiervan zijn de onbalans tussen vraag en aanbod van duurzame warmte, de toenemende vraag naar elektriciteit en de flinke investeringen in individuele warmtepomp technologieën en bijbehorende isolatievereisten van de woning. Aanvragers zijn het aardgasvrij vanuit een niet gangbare denkwijze gaan benaderen en hebben een nieuw concept ontwikkeld.

Doelstelling
Dit project heeft als doel om de gebouwde omgeving energieneutraal en aardgasvrij te maken door de doorontwikkeling en piloting van een zelfvoorzienend systeem (Crowdheating systeem), zodat woningen energieneutraal en volledig aardgasvrij gemaakt kunnen worden en daardoor de energietransitie versneld kan worden. Het gaat hierbij om een decentraal lokaal warmtenet dat autonoom opereert. Oftewel een schaalbare oplossing die zowel stand alone (vrijstaande woningen) en als buurtnetwerk (netwerk vanaf 4 woningen) gebruikt kan worden.

Korte omschrijving
Gedurende de looptijd van het project worden de werkzaamheden onderverdeeld in zes werkpakketten: -Projectmanagement; -Communicatie en kennisverspreiding; -(Door)ontwikkeling; -Pilot stand alone; -Pilot buurtnetwerk; -Evaluatie. De uitvoering van het project vindt plaats van 1 september 2024 tot en met 30 september 2027. In deze periode zal intensief gewerkt worden aan de werkpakketten. Gedurende het project zullen de diverse projectpartners specifieke kennis en kunde inbrengen om het project succesvol uit te kunnen voeren.

Resultaat
Het uiteindelijke resultaat van dit project is de realisatie van een betaalbaar lokaal warmtenet (in combinatie met een aantal modules) waarin één woning (stand alone), of meerdere woningen (buurnetwerk) onderling zijn verbonden, om warmtevraag en -aanbod gedurende een jaarseizoen in balans te brengen. Hierbij zullen de aanpassingen (verbouwing) van de bestaande woningen minimaal zijn. Het geheel kenmerkt zich door decentrale opslag, eenvoudiger warmtenet en een gesloten balanssysteem in de vorm van een netwerk waaraan woningen zich kunnen aansluiten en daarmee eigen installaties (zowel om te leveren als verbruiken) kunnen toevoegen aan het netwerk. Via een onderling salderingsmodel van warmte binnen het netwerk zullen de gebruikers zowel afnemer als producent van de energie zijn. Bewoners kunnen gebruik maken van een lokaal warmtenet middels een lidmaatschap van een energiecoöperatie of vereniging van eigenaren.