CoRe

CoRe project, Energie-efficiënter afvalwaterzuiveringsproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Biotech Campus Delft (“BCD”) is een vooraanstaande en belangrijke open campus voor industriële biotech R&D, innovatie en productie in Nederland. DSM en Centrient zijn de hoofdgebruikers van de site voor biotech productie. DSM produceert natuurlijke gistextract ingrediënten voor levensmiddelen. Centrient Pharmaceuticals (Centrient) is één van de wereldmarktleiders op het gebied van antibiotica. De productielocatie in Delft is de enige locatie binnen Europa waar de bouwsteen van cephalosporine antibiotica (7-ADCA) wordt geproduceerd. Als site users op de campus delen DSM en Centrient een belangrijk deel van de utiliteiten. DSM, tevens grondeigenaar, en Centrient hebben gezamenlijk dit VEKI-project (Project CoRe) geïnitieerd om de industriële productie en de utiliteiten op de BCD toekomstbestending te maken. Project CoRe draait om het verduurzamen van het afvalwaterzuiveringsproces op de BCD. Emmtec Services B.V. (“GETEC”) acteert binnen dit project als ontwikkelaar, investeerder en eigenaar/exploitant - met Paques als belangrijkste technologieleverancier en Tebodin als engineering partner.

Doelstelling
Het Gistproductiebedrijf (“GPB”) van DSM en Centrient, de twee grootste bedrijven op de BCD, zijn verantwoordelijk voor nagenoeg alle procesafvalwaterstromen die op de BCD vrijkomen. Het voornaamste doel van project CoRe is het verhogen van de energie-efficiëntie van het huidige afvalwaterzuiveringsproces op de BCD. In het huidige proces wordt het afvalwater eerst ingedampt, een processtap die veel energie vraagt. De tweede stap van het huidige proces is het zuiveren van het water in de huidige afvalwaterzuivering (CWWTP). Bij het nieuwe afvalwaterzuiveringsproces (de NWWTP) zal het afvalwater volledig anaeroob en aeroob worden gezuiverd, waardoor de indampstap overbodig wordt en een grote besparing op stoom (en daarmee aardgas) gerealiseerd wordt.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project omvatten basic engineering, detailed engineering, contracting en procurement, bouwvoorbereiding van de site, de bouw van de NWWTP, testen en het opstarten van de NWWTP. In april 2024 wordt vrijwel het volledige afvalwaterzuiveringsproces (de Lurgi indamper van DSM en de CWWTP van Centrient) overgedragen aan GETEC. Na overname zal GETEC de exploitatie van het huidige afvalwaterzuiveringsproces voor een periode van drie jaar continueren. Naast de overname van de huidige installaties investeert GETEC in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de NWWTP – ter vervanging van het huidige afvalwaterzuiveringsproces – welke in samenwerking met Paques is ontwikkeld. De NWWTP combineert Paques' afvalwaterzuiveringstechnologieën, die allemaal in Nederland zijn ontwikkeld en op grote schaal zijn bewezen.

Resultaat
Het resultaat van project CoRe is een nieuw, energie-efficiënter afvalwaterzuiveringsproces – met GETEC als eigenaar en investeerder – welke de verduurzaming en toekomstbestendigheid van industriële productie op de BCD waarborgt. Bovendien resulteert dit project in de volgende positieve resultaten: • Reductie van het totale aardgasverbruik door vermindering warmtebehoefte van ca. 8,7 miljoen Nm3, door het wegvallen van de indampstap; • Emissiereductie van 14.165 ton CO2 per jaar, ofwel -73% t.o.v. huidige situatie; • Reductie van stikstofemissie naar de lucht van ca. 5.491 kg NOx/jaar; • Creatie van een platform voor de verdere transitie van de BCD naar een volledig fossielvrije/ CO2 neutrale operatie (voor 2030).