CMD

Continuous Mechanochemical Decrosslinking

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door wet- en regelgeving van overheden om banden efficiënt te recyclen om zo de milieu -impact te beperken, wordt aangestuurd op de ontwikkeling van nieuwe technologieën om rubber hoogwaardig te kunnen verwerken. De meest gangbare technologie om post-consumer rubber te verwerken is granuleren; het fijnmalen van rubber en mengen met bindmiddelen om dit te gebruiken in laagwaardige toepassingen. Een andere methode is pyrolyse, het verbranden van materiaal met hoge CO2 uitstoot. Rubber verwerken is complex doordat rubber wordt gevormd door het aan elkaar verbinden van rubbermonomeren door middel van crosslinks zoals, bijvoorbeeld, zwavelbruggen. Zodra de rubberketens worden verbroken veranderen de eigenschappen hiervan waardoor deze kortere rubberketens alleen nog voor “laagwaardigere” producten kunnen worden gebruikt. Met de huidige technologieën is het nog niet mogelijk om de zwavelbruggen selectief genoeg te verbreken, om de kwaliteit en structuur van de rubberketens te waarborgen. ReRun is opgericht om de technologie om “schoon”, post-industrial materiaal te verwerken te demonstreren voor “vervuild” post-consumer materiaal.

Doelstelling
ReRun wil de technologie die is ontwikkeld door Gradient Compound om post-industrial rubber te verwerken, toepassen op post-consumer materialen, beginnend met banden. Deze technologie is nog niet bewezen op commerciële schaal voor post-consumer producten. Hiervoor wil ReRun een installatie op commerciële schaal demonstreren die post-consumer materiaal kan decrosslinken. Hiermee kan een verscheidenheid aan hoogwaardige rubberen compounds worden geproduceerd om producten voor zowel consumenten als industrie te vervaardigen, die na gebruik nogmaals kunnen worden gerecycled. Met dit circulaire proces draagt ReRun bij aan het succes van de circulaire economie. Daarnaast wil ReRun bewijzen dat het hoogwaardig hergebruiken van rubber op een efficiëntere en milieuvriendelijkere manier kan dan nu in de markt gebruikelijk is, waarbij het gebruik van gerecycled rubber de CO2-uitstoot significant vermindert. De subdoelen van dit project zijn: 1) Demonstratie van de werking van de technologie op commerciële schaal voor post-consumer materiaal; 2) Het waarderen van de kwaliteit van de input én output van de installatie; 3) Het valideren van de business case

Korte omschrijving
ReRun – de penvoerder, exploitant technologie, en eigenaar demonstratie-installatie – zal de activiteiten om tot deze installatie te komen zelf uitvoeren. Gradient Compounds en Granuband, beide voor 50% aandeelhouders van ReRun, zullen hierbij ondersteunen als technologieleveranciers. Gradient Compounds werkt reeds met een technologie om “schoon” post-industrial rubber te verwerken. Granuband heeft ervaring met de technologie voor het verwerken van post-consumer rubberen materiaal. Het project bestaat uit vier werkpakketten: Werkpakket 1: Fabrieksstudie om de huidige recyclingprocessen in kaart te brengen en om basis daarvan de specificaties en eisen voor de nieuwe processen te bepalen. Werkpakket 2: Plaatsen van de productieorder op basis van de systeemconfiguraties uit het eerste werkpakket om vervolgens de installatie te ontwikkelen en op te bouwen. Werkpakket 3: Het gereed maken van het terrein waar de installatie zal komen te staan. Werkpakket 4: Proef productie uitvoeren om de installatie gereed te maken voor commerciële productie en het finale inbedrijfsstelling van de installatie.

Resultaat
Dit project levert een decrosslinkinginstallatie voor post-consumer rubber op met verwerkingscapaciteit op commerciële schaal. Vanwege de degradatie van het materiaal en de vervuiling is het doorgaans complexer om post-consumer materiaal te verwerken. Deze installatie om post-consumer materiaal te verwerken is gebaseerd op Gradient Compounds' pilot rubberverwerkingslijn ReRuns nieuwe installatie zal worden gebouwd in een nieuw gebouw naast Granubands bestaande industriële terrein in Amsterdam. Naast de installatie zal dit project ook kennis en expertise opleveren over het verwerken van post-consumer materiaal in deze installatie op commerciële schaal, over de input- en outputkwaliteit en over de commerciële waarde hiervan. Met deze expertise zal ReRun decrosslinked rubber kunnen vermarkten aan de rubber compound industrie, welke het zal verwerken in hoogwaardige, gerecyclde rubber producten voor zowel de industrie als voor consumenten. Daarnaast zal Rerun het proces voor het decrosslinken van rubber uit autobanden licenseren aan andere geïnteresseerde autobandverwerkers wereldwijd.